A fost aprobată înființarea Registrului național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat, vineri, Hotărârea de Guvern privind înființarea și funcționarea Registrului național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu (ReSanMed).

ReSanMed reprezintă un sistem informatic, o platformă unică, pusă la dispoziția Direcțiilor de Sănătate Publică județene în vederea transmiterii în timp real a informațiilor despre un risc asociat, avarie/incident, accident ecologic sau temperaturi extreme. Platforma va include înregistrări de date privind cazuri de boală care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degerături, insolații), boli asociate modificării factorilor de mediu (methemoglobinemie acută infantilă, gușă endemică prin carența de iod) și notificări de incidente/avarii și accidente majore care pot induce boli asociate.

„Înființarea ReSanMed este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populației în relație cu factorii de mediu. Registrul va ajuta în identificarea și punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autoritățile locale în cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme. De asemenea, va asigura accesul la informație a publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident prin transmiterea informațiilor și  măsurilor de siguranță necesare protejării sănătății și a bunurilor” – precizează MS.

Funcționarea și administrarea ReSanMed va fi asigurată de Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

M. T.

Articole din aceeasi categorie