50 de ani de la moartea sculptorului Romul Ladea

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sculptorul Romul Ladea s-a născut 17 mai 1901, în comuna Jitin, judeţul Caraş-Severin. În 1922 s-a înscris la Academia de arte frumoase din Bucureşti, unde a studiat cu Dimitrie Paciurea, iar în 1925 s-a înscris la Academia Julian din Paris, se arată în „Dicţionarul artiştilor români contemporani” (Editura Meridiane, Bucureşti, 1976).

Revenit în ţară, a fost, începând din 1927, profesor la Academia de arte frumoase din Cluj şi la Timişoara, apoi la Institutul de arte plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.

„Elev al lui Paciurea, la Bucureşti, ucenic al lui Brâncuşi, la Paris, trecut prin şcoala celei mai mari metropole artistice a veacului, focarul atâtor curente divergente ale lumii moderne, Ladea face parte din categoria acelor artişti la care sentimentul acut al propriei vocaţii, de foarte timpuriu resimţit, determină o evoluţie nestingherită pe făgaşe parcă dinainte stabilite, în cadrul cărora etapele succesive nu fac decât să accentueze datele iniţiale ale subiectivităţii creatoare” („Dicţionarul artiştilor români contemporani”).

Romul Ladea a început să expună în 1920 la Saloane oficiale, iar după 1944, a participat la anuale şi bienale de stat, la expoziţii de artă românească organizate în 1959 (Budapesta şi Belgrad), în 1960 (Atena, Praga, Bratislava, Berlin, Leningrad), în 1961 (Atena, Istanbul, Moscova, Paris), în 1966 (Budapesta, Novi Sad, Zagreb, Belgrad), în 1969 (Moscova).

Personajele mitologiei populare („Strâmbă-lemne” sau „Iovan Iorgovan”), marile sale compoziţii, ansamblul monumental al „Şcolii Ardelene”, figurile lui Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu, Horea şi Cloşca sunt opere ale artistului care pot fi privite, în totalitatea lor, ca o adevărată antropologie afectivă, arată sursa citată.

Contribuţia sa la îmbogăţirea patrimoniului naţional cu opere de valoare a fost răsplătită prin acordarea titlurilor de Artist emerit (1957) şi Maestru emerit al artei (1964). A murit la 28 august 1970, la Cluj.

Articole din aceeasi categorie