Două tururi

S-a făcut mare tam tam în ultimele săptămâni pe tema modalităţii de alegere a autorităţilor administraţiei locale, iar ieri Guvernul Orban, după cum a promis, s-a prezentat în Parlament pentru a-şi angaja răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PNL a mai apelat la acest instrument şi pentru a adopta Legea bugetului, pentru a modifica prevederile Ordonanţei 114, la modificarea Legilor Justiţiei, a OUG 51 privind transportul rutier intrajudeţean şi pentru plafoanele bugetare pe anul 2020.

Prin asumarea răspunderii pe anumite legi, liberalii nu fac alteva decât să fenteze Parlamentul, preferând, în locul dezbaterilor în legislativ a unor legi deosebit de importante, această cale extraordinară de a adopta acte normative. Practic este o golăneală legislativă făcută de liberali şi girată de imperialul Iohannis. În cazul legii care ar permite alegerea primarilor în două tururi, PNL a venit cu tot felul de argumente prin care să justifice acest demers. De exemplu, s-a spus că astfel se asigură un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasă în această funcţie de demnitate publică sau că se asigură o corectitudine mai mare în desemnarea autorității executive de la nivelul administrației publice locale. Numai că tot tărăboiul făcut de PNL vis-a-vis de alegea primarilor în două tururi nu are absolut nico legătură cu sporirea legitimităţii democratice a celor aleşi. Este pur şi simplu o mişcare făcută de liberali în încercarea de a-şi crea pârghii cu care să obţină rezultate cât mai bune la alegerile locale. Să nu uităm că pachetul de legi referitor la alegerea autorităţilor din administraţia locală a fost votat şi de “noii” liberali (adică foştii liberali şi foştii democrat-liberali).

Prevederea care permite alegerea primarilor într-un singutr tur de scrutin a fost introdusă la alegerile locale din 2012, proiectul de lege fiind iniţiat de PDL, partid care în 2014 a fuzionat cu PNL. Mulți dintre cei care au inițiat și votat alegerea primarilor într-un singur tur sunt în prezent senatori sau deputați PNL, care astăzi cer revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin.

Şi totuşi de unde încăpăţânarea celor din PNL de a schimba legea cu şase luni înainte de alegeri, deşi Comisia de la Veneţia recomandă să nu se modifice legislaţia electorală cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri. Să facă liberalii acest lucru pentru a-i provoca pe social-democraţi să depună o moţiune de cenzură şi apoi să se treacă la declanşarea procedurilor pentru alegeri anticipate? Nicidecum. Şi atunci de ce? Pentru că, de data aceasta, avem de a face cu alegeri locale, proces electoral la care nu mai participă şi cei din diasporă, iar liberalii nu mai sunt atât de siguri că românii vor vota atât de tare cu dreapta cum au făcut-o la prezidenţiale sau la europarlamentare. Mai mult, acum, după ce s-a adoptat eliminarea legii privind pensiile speciale, măsură care-i loveşte şi pe primari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, este posibil ca PNL să aibă o mare problemă chiar cu primarii „săi”.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie