“Înflăcărarea nucleară” a Coreii de Nord va fi “stinsă” cu gaz rusesc

– Kommersant –

Liderul nord-coreean Kim Jong Il a început duminică o vizită oficială în Rusia, unde se va întîlni, la Ulan Ude, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. Principalul subiect al negocierilor îl va constitui ambiţiosul proiect privind construcţia unui gazoduct din Rusia spre Coreea de Sud şi care să tranziteze teritoriul nord-coreean. Moscova speră că veniturile din tranzitul de gaz vor diminua agresivitatea regimului de la Phenian, permiţînd-i astfel Rusiei să contribuie la soluţionarea problemei nucleare nord-coreene. Totuşi, experţii atenţionează că realizarea proiectului va fi dificilă.
Ideea construirii unui gazoduct spre Coreea de Sud este discutată de Moscova şi Seul încă din timpul regimului Putin, negocierile continuînd şi pe vremea preşedinţiei lui Dmitri Medvedev. În septembrie 2008, compania rusă Gazprom şi cea sud-coreeană Kogas au semnat un memorandum, iar în iunie 2009 preşedinţii celor două companii au semnat un acord privind elaborarea, în comun, a unui studiu de fezabilitate a proiectului.

În ultimele luni, negocierile s-au activizat. De asemenea, dacă înainte Gazprom discuta exclusiv cu Seulul, anul acesta compania rusă a început dialogul şi cu Phenianul. Potrivit surselor diplomatice ale Kommersant, pentru Moscova construirea gazoductului pe teritoriul nord-coreean constituie nu doar un obiectiv economic, ci şi unul politic. În timpul negocierilor desfăşurate la Moscova cu ministrul de externe al Coreii de Sud, ministrul de externe rus Serghei Lavrov asigurase că noul gazoduct va contribui substanţial la întărirea securităţii în Asia de Est.

Moscova speră că acest gazoduct va permite în primul rînd satisfacerea necesităţilor de resurse energetice ale RPDC, iar în doilea rînd îi va oferi Phenianului o sursă de venit (plata pentru tranzitul de gaz) şi va face regimul mai interesat în stabilitate. Acelaşi rol ar fi menite să-l joace proiectele care prevăd construirea, pe acelaşi traseu, a unor linii de transmisie electrică şi potenţiala conectare a căilor ferate coreene de Transsiberiana.

“Fără îndoială, acesta este mai degrabă un proiect politic decît comercial. Pentru Moscova, aceasta va fi o încercare de a soluţiona un alt vechi conflict de lîngă graniţele sale, o încercare destul de ambiţioasă”, opinează redactorul-şef al revistei “Rusia în politica globală”, Fiodor Lukianov. “Discuţiile pe marginea problemei nucleare nord-coreene au intrat demult într-un punct mort, iar un astfel de proiect ar putea schimba întregul model de atitudini faţă de Phenian şi să-l implice în procesul de integrare. Acesta nu este un model în care, pentru renunţarea la programul nuclear se propune un sac de orez, ci o propunere de gaz şi de venituri provenite din tranzit”, adaugă expertul rus. În opinia sa, de succesul propunerii ruse ar putea fi interesat atît Phenianul, cît şi Seulul: spre deosebire de alţi mediatori ai negocierilor (SUA, China şi Japonia), Rusia este receptată pozitiv în ambele Corei.

Cu toate acestea, experţii au dubii serioase în ceea ce priveşte caracterul realizabil al propunerilor ruseşti, continuă Kommersant. “Industria Coreii de Sud este orientată spre gazul natural lichefiat. Obţinerea de gaz prin conductă va atrage după sine cheltuieli pentru crearea infrastructurii necesare”, explică analistul rus Pavel Leşakov. La rîndul său, expertul Mihail Korcemkin atenţionează că proiectul s-ar dovedi neprofitabil pentru Coreea de Sud din cauza cheltuielilor mari ale Gazprom pentru construcţia gazoductului.

Însă, principalele riscuri sînt legate de caracterul imprevizibil al regimului nord-coreean. “Construcţia unui gazoduct care să traverseze teritoriul RPDC este de ordinul fantasticului”, afirmă o sursă de informaţie a Kommersant din cadrul guvernului rus. “Varianta privind livrarea de gaz lichefiat de la uzina pe care ar urma să o construim, lîngă Vladivostok, cu ajutorul unor investitori niponi este cu mult mai realistă”, confirmă un manager din cadrul Gazprom. Opinia este împărtăşită de experţi: “Riscurile politice sînt prea mari”, confirmă Leşakov. Mai mult decît atît, Mihail Korcemkin este de părere că proiectul nu ar trebui realizat nici dacă RPDC va oferi “garanţii beton”.

Nu în ultimul rînd, o sursă din cadrul guvernului sud-coreean nu exclude posibilitatea ca “toată această poveste cu gazoductul care să tranziteze teritoriul RPDC spre Coreea de Sud să constituie o încercare a Rusiei de a face presiuni la adresa Chinei, în condiţiile în care negocierile cu aceasta privind livrările de gaz au intrat într-un punct mort”.

Articole din aceeasi categorie