“Gas geben!”: Controversatul slogan electoral al extremei-drepte germane

– El Periodico –

Reuniunea privind soluţionarea finală a problemei evreilor, o formă subtilă de a se referi la deportările şi lagărele de exterminare, a avut loc în districtul berlinez Wannsee, la 20 ianuarie 1942. Circa 70 de ani mai tîrziu, acest loc a devenit un punct de reper al extremei-drepte germane, din cauza controversatelor afişe electorale pe care Partidul Naţional-Democrat (NPD) le-a distribuit strategic în capitală, în perspectiva alegerilor din 18 septembrie pentru parlamentul regional din landul Berlin.

Wannsee, Muzeul Evreiesc şi buncărul în care Hitler s-a sinucis alături de soţia sa Eva Braun sînt cele trei locuri simbolice alese de NPD pentru a-şi lipi afişele pe care apare liderul partidului, Udo Voigt, urcat pe motocicletă şi strigînd “Gas geben!” (Accelerează!, Bagă Gaz!), într-o jignitoare aluzie istorică la modul în care au murit 6 milioane de evrei în al doilea război mondial.

Acest semn cu ochiul făcut genocidului şi xenofobiei folosit, ca armă electorală recurentă a NPD, a provocat respingerea marii majorităţi a populaţiei germane, foarte temperată şi conştientă de dramatismul istoriei sale recente. De cînd au apărut afişele, poliţia şi secţiile de votare au primit numeroase plîngeri ale cetăţenilor indignaţi, care în multe cazuri au urcat pe stîlpi pentru a le dezlipi cu mîna lor.

Oameni care urcă să le lipească şi alţii care urcă apoi să le dezlipească în uralele cetăţenilor a devenit un peisaj frecvent în capitală săptămîna trecută. “Sunt un motociclist pasionat şi vreau să intru cu toată forţa gazului în Camera deputaţilor”, a fost explicaţia lui Udo Voigt. Ambivalenţa este vizibilă în acest controversat joc de cuvinte, însă acest fost militar şi fiu al unui nazist membru al SA consideră că reproşurile sînt neîntemeiate. Voigt, care a mai fost condamnat pentru referirile sale la Hitler, ca la “un mare om de stat”, insistă că “după 66 de ani oamenii ar trebui să nu se mai gîndească la trecut”.

Partidul de extremă-dreapta, fondat în 1964, are circa 8.000 de membri o cifră destul de mare dar majoritatea simpatizanţilor sînt mai degrabă din zonele din est, cele mai sărace ale ţării. Considerat un izvor de ideologie neonazistă, în 2003 guvernul landului a încercat să interzică NPD. Dezbaterea este acum din nou pe tapet. Criticile iau amploare, dar NPD continuă să le atribuie interpretărilor răutăcioase.

Deşi nu spune nimic explicit şi se joacă mai mult cu linia fină a intepretărilor, postul de televiziune şi radio RBB au refuzat să reproducă unul din anunţurile electorale ale partidului din cauza conţinutului său xenofob. Totuşi nu i-a scăpat nimănui mesajul evident al altui afiş, în care apare un grup de imigranţi aşezaţi pe un covor zburător şi avînd dedesubt sloganul, de data aceasta deloc subtil: “Drum bun!”.

Articole din aceeasi categorie