A scăzut fluctuația de personal în companiile românești

Fluctuaţia de personal în companiile din România a scăzut semnificativ anul trecut, la o rată medie de 17,2%, de la 23,1% în 2019, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia Covid-19 la nivelul întregii economii.

Conform raportului HR Barometru realizat de PwC România, din procentul de 17,2%, cea mai mare parte, respectiv 13,2%, au fost încetări voluntare. Cea mai mare fluctuaţie de personal a fost înregistrată în sectorul de retail şi FMCG, de 25,1%, iar cea mai mică în servicii financiare, de 8%.
Potrivit raportului, bugetul salarial al companiilor respondente va creşte în medie cu 3,8% în acest an, comparativ cu 2020 când procentul a fost de 5,6%.
De asemenea, barometrul mai semnalează că telemunca s-a transformat anul trecut din beneficiu în necesitate şi este de aşteptat să continue pentru mulţi angajaţi şi pe termen lung. Astfel, 43% dintre companiile respondente la HR Barometru au arătat că vor aplica telemunca pe termen lung, 52% încă analizează această perspectivă şi doar 5% nu iau în calcul permanentizarea telemuncii sau declară că aceasta nu este relevantă pentru activitatea lor.
Privind modelul aplicat, 44% dintre angajați au arătat că vor alterna munca la birou cu telemunca, conform opţiunii angajaţilor, 40% vor combina venirea la birou şi telemunca pe baza unei planificări, 16% vor adopta telemunca permanentă pentru anumiţi angajaţi, conform opţiunii acestora, iar 2% telemunca permanentă obligatorie pentru anumiţi angajaţi.
Anul trecut, companiile şi-au redus bugetul pentru învăţare şi dezvoltare în medie cu 7% comparativ cu 2019, cea mai mare scădere fiind în retail şi FMCG, de 27,5%. Pentru 2021, însă, sectorul retail/FMCG estimează o creştere cu peste 23% a fondurilor alocate pentru învăţare şi dezvoltare, iar la nivelul pieţei este estimată o majorare de 27,5% comparativ cu 2020.

A scăzut numărul angajaților din România

Numărul angajaţilor a crescut cu 0,3% în zona euro şi în UE, în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni. Datele prezentate de Oficiul European pentru Statistică arată că, în trimestrul trei din 2020, numărul angajaţilor a urcat cu cu 0,9% în UE, iar cea mai mare creştere a numărului de angajaţi în UE a fost în Irlanda (3,3%), Spania (3,1%) şi Austria (3%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrat în Lituania (minus 1,9%), România (minus 1%) şi Bulgaria (minus 0,5%).
De asemenea, în trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, numărul angajaţilor a scăzut cu cu 1,7% în Uniunea Europeană, după un declin de 2,3% şi, respectiv, 2,1%, în perioada iulie-septembrie 2020.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut