A plecat la Cer un „om al Cetății”: Preotul Ioan M. Bota, prelat papal

Pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, a răspuns chemării lui Dumnezeu și s-a mutat din această viață, în ziua de joi, 18 noiembrie 2021, în jurul orei 14:00, la împlinirea unei vieți de apărare a credinței și a valorilor neamului românesc. Avea împliniți 101 ani de viață și 33 de ani de slujire preoțească.

„Sunt fericit că-s ficior de țăran, și-s român și că sunt greco-catolic!” spunea Părintele Bota, cum era numit de către cunoscuți, în urmă cu un an, la 18 ianuarie 2020, în Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, fiind aniversat în cadrul unui program omagial în organizarea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Între cei care au venit să-l felicite atunci s-au aflat: acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, pe atunci rector al Universității Babeș-Bolyai și, de asemenea, acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, personalități clujene, împreună cu preoți protopopi, vicari, parohi, consilieri greco-catolici, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe, primari ai mai multor localități, oaspeți din Maramureș, Sălaj, din alte județe, chiar și din Slatina, de dincolo de Tisa. Cu acea ocazie, regretatul Episcop Florentin Crihălmeanu i-a înmânat o diplomă de felicitare din partea Sfântului Părinte Francisc. Mesaje de prețuire și felicitare i-au fost transmise, totodată, de la numeroase personalități ale Bisericii și societății civile.

A fost un preot mărturisitor al lui Cristos, om al cetății, fire vioaie, mereu dornic de a cunoaște și a împărtăși, de a așterne în scris fapte pilduitoare ale trecutului. Părintele Bota întâmpina cu un zâmbet pe toți cei ce-i ieșeau în cale și ținea, în orice împrejurare, adevărate cursuri de istorie, îndemna la credință, la iubire de Dumnezeu și de țară.

A scris mult, cu dorința de a păstra vie memoria înaintașilor, a scos la lumină nedreptăți îndurate de Biserica sa, dar a făcut-o în lumina adevărului și nu cu resentimente. L-a cunoscut și stimat în mod deosebit pe Fericitul Iuliu Hossu, episcop martir, cel dintâi cardinal al românilor și vestitor al Marii Uniri, i-a evocat deseori memoria, a participat la realizarea celui dintâi volum biografic despre viața Cardinalului Iuliu Hossu. Avea iubire de oameni. Mobiliza, îndruma, se implica, uneori părea prea insistent, motivat fiind de idealuri înalte. Părintele Bota „deranja” cu vorbe de povață, învățătură, îndemna la „deșteptare” din somnul indiferenței față de ceilalți.

Proaspăt absolvent al Academiei Teologice Române Unite din Blaj, a fost arestat pentru credința sa la 22 iulie 1948. A urmat o detenție dură, la Satu Mare, până în noiembrie 1949. După eliberare și-a continuat studiile teologice în clandestinitate. A absolvit, în 1952, și Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj și a fost vreme de mulți ani profesor la Aiud, Cojocna, Florești.

A fost hirotonit preot la 8 noiembrie 1988 de către PS Alexandru Todea, la locuința sa din Reghin. Și-a desfășurat activitatea preoțească în ascuns, mereu urmărit de privirea Securității. După ieșirea Bisericii Române Unite din ilegalitate a fost încadrat în corpul profesoral al Institutelor Teologice Greco-Catolice din Oradea și Cluj-Napoca, îndeplinind totodată și funcția de administrator parohial în diferite parohii din Eparhia de Cluj-Gherla (parohia Huedin și parohia Iris din Cluj-Napoca).

În anul 2003, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla și apoi de Cluj-Gherla, a primit titlul de Prelat Papal din partea Sfântului Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, iar apoi, în 2015, Episcopul de Cluj-Gherla de vie memorie, PS Florentin Crihălmeanu, i-a înmânat Diploma și Crucea „Sfântul Iosif”, pentru contribuția deosebită adusă învățământului teologic și pentru misiunea pastorală desfășurată. Ca veteran de război, pr. Ioan M. Bota a primit gradul de general de brigadă. Pentru meritele sale i-au fost oferite numeroase distincții civile. A publicat 35 de cărți din domenii precum teologie, educație, istorie, în mod particular istoria Bisericii. A fost mereu „tânăr sufletește” și animat de „neîmbătrânita dorință” de a lucra în via Domnului, perseverent în vestirea Cuvântului divin, dedicându-și întreaga viață slujirii lui Cristos și Bisericii Sale Catolice.

Ceremonia de înmormântare va fi oficiată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, duminică, 21 noiembrie 2021, de la ora 14:00, în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca și apoi va fi înhumat, în așteptarea învierii morților, în cimitirul din loc. Florești.

Fie ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletul său în lumea drepților, să se odihnească în pace!

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut