A început seria manifestărilor dedicate Centenarului Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului

În seria manifestărilor aniversare prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la reînființarea Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului (1921-2021), Arhiepiscopia Clujului organizează în perioada 2-11 decembrie 2021 mai multe evenimente cultural-liturgice.

 

Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, a organizat o masă rotunda, precum și o lansare de carte în cinstea Episcopului Nicolae Ivan. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări cultural-religioase prilejuite de Centenarul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, precum și de împlinirea unui secol de la întronizarea Episcopului Nicolae Ivan ca prim întâistătător al reînființatei Eparhii a Clujului. Alegerea Bisericii „Sf. Treime”, cunoscută ca și Biserica din Deal, primul lăcaș de cult ortodox din Cluj-Napoca, pentru a găzdui acest eveniment nu a fost întâmplătoare. În urmă cu 100 de ani, la data de 6 decembrie 1921, aici a fost întronizat Episcopul Nicolae Ivan. Această biserică a avut la vremea respectivă statut de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită, în anul 1933, actuala Catedrală Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost moderat de preotul paroh Cristian Baciu, care este și consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului. Acesta le-a prezentat celor prezenți Gramata Mitropolitană care s-a citit acum 100 de ani, la instalarea Episcopului Nicolae Ivan, precum și ziarul Telegraful Român din acea dată, unde sunt consemnate evenimentele reînființării eparhiei și întronizării episcopului amintit. Cele două documente se păstrează în arhiva Arhiepiscopiei Clujului. Despre personalitatea Episcopului Nicolae Ivan au vorbit atât înalte fețe bisericești, cât și istorici și oameni de cultură. Au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, dar și profesori importanți ai Cetății și mă refer la Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române, Prof. univ. dr. Șerban Turcuș – cadru universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Dr. Adrian Crivii – președintele Clubului Oamenilor de Afaceri din cadrul Fundației „Transilvania Leaders”, Dr. Varga Attila – cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca și Dr. Mircea Gheorghe Abrudan – cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca. Cu aceasrtă coazie a fost lansată și prezentată Monografia Bisericii din Deal, al cărei autor este pr. Florea Mureșanu. Cartea, apărută în anul 1942, a fost reeditată anul acesta, tocmai în contextul Centenarului Eparhiei Clujului.

Evenimentul s-a încheiat cu un inspirat moment artistic, susținut de grupul vocal „Anatholis” din Cluj-Napoca, care a interpretat colinde. Grupul este coordonat de tenorul Florin Pop, care este și dirijorul corului Parohiei „Sfânta Treime”.

 

Profesorul Vasile Pușcaș a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni

La finalul evenimentului, pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar istoricului dr. Varga Attila, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, i-a oferit o diplomă de aleasă cinstire. Manifestările vor continua duminică, 5 decembrie, la Biserica istorică „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei va oficia Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, prof. univ. dr. Ioan Bolovan va vorbi despre însemnătatea istorică a Centenarului Eparhiei Clujului. De asemenea, luni, 6 decembrie 2021 (Sfântul Ierarh Nicolae), de la ora 9:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, săvârită de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În aceeași zi, de la ora 18, va avea loc lansarea volumului Istoricul Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului (1921-2021). Compendiu – Alexandru Moraru, în Aula Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.

 

 

Cristian FOCȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut