A crescut numărul de focare cu pestă porcină din Cluj

La sfîrșitul săptămânii trecute, pe teritoriul României erau active 125 de focare de pestă porcină africană (PPA), l 5 dintre acestea fiind localizate în județul Cluj, cu unul în plus față de raportarea trecută.

Potrivit unui comunicat al Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dintre cele 125 de focare de pestă porcină, două sunt în exploataţii comerciale şi unul într-o exploataţie comercială de tip A. Potrivit sursei citate, în focarele active sunt afectate 45.794 de porcine.

În județul Cluj există 5 focare cu pestă porcină, ”campionalele” find județele Bihor (35 de focare), Teleorman (25) și Sălaj (16). De remarcat că în județul Cluj au fost stinse săptămâna trecută două focare. De asemenea, în județul Cluj au fost depistați încă 3 mistreți găsiți morți cu PPA, la nivel național fiind înregistrate 15 cazuri noi de pestă porcină la mistreți. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.800 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. Până acum, în juddețul Cluj au fost găsiți 26 mistreți morți și 13 au fost vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Din 2019 până în prezent, au fost stinse 3.221 focare de pestă porcină africană, iar în intervalul 8-14 iulie 2021 au fost înregistrate 30 de focare noi.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cu mortalitate de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute ale bolii, care se poate răspândi rapid de la o țară la alta. Nu există un tratament sau vaccin specific, iar singura modalitate de a opri răspândirea virusului este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut