A 35-a zi de proteste, la Cluj: „Noi am ieşit în stradă pentru că ne iubim ţara”

„Domnule preşedinte Băsescu, Vrem să te vedem, dar nu la TV. Vrem să te uiţi în ochii noştri! Vrem să ne răspunzi la proteste! Nu ne-a plătit nimeni să venim aici. Nu sîntem în nici un partid. Sîntem cei care ne iubim ţara”.

Acesta a fost unul dintre mesajele afişate, joi, la Cluj-Napoca, unde 50 de oameni au strigat din nou „Jos Băsescu!”, „Jos guvernul securist!”, „Clujul nu e PDL”, „Anticipate/ Nefraudate!”.

O parte dintre manifestanţi au afişat joi fotografii cu lt. Gheorghe Alexandru, fotografii pe care, alături de numele acestuia era scris „Ofiţer cu Demnitate” sau „Mulţumim, gen. Panaitescu!”.

Numele locotenentului Gheorghe Alexandru a fost scandat de mai multe ori joi seara, atît în Piaţa Unirii, cît şi pe traseu. Mai mult chiar, pentru prima oară de la începutul protestelor, manifestanţii au făcut un ocol pe lîngă Teatrul Naţional, deplasîndu-se în faţa Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, unde din nou au scandat numele lt. Gheorghe Alexandru, dar şi „Cinste lui, cinste lui,/ Cinste ofiţerului”. De aici şi-au reluat vechiul traseu, spre Prefectură şi înapoi spre Piaţa Unirii.

Lozincile scandate joi au fost, în cea mai mare parte, aceleaşi ca în ultimele patru zile. Cele mai multe mesaje au fost dedicate, ca de obicei, preşedintelui Traian Băsescu, premierului şi guvernului Ungureanu şi PDL-ului.

S-a scandat din nou: „Jos Băsescu!”; „Jos tiranul”; Băsescu după Boc/ Demisia pe loc!”; „Ieşi afară/ Javră ordinară!”; „Vrem oameni de valoare/ Nu vrem javre ordinare!”; „Băsescu în celulă/ Udrea pe centură!”; „Sus Tricolorul,/ Jos dictatorul!”.

La fel, s-a scandat: „SRI, lasă-ne/ Bani de Educaţie”; „Jos guvernul securist/ Condus de un utecist”, dar şi, mai ales, „Ungureanu e ateu/ O să-l bată Dumnezeu”.

Au fost reluate şi lozincile la adresa FMI („România, nu mai fi/ Colonie FMI”; „Afară, afară/ Cu FMI din ţară; „Nu vrem să fim o naţie de sclavi!”) şi, de mai multe ori, s-a scandat „Demnitate! Demnitate!”

Şi joi seara manifestanţii au scandat, atît în Piaţa Unirii, cît şi în faţa sediului PDL şi pe traseu: „Buda mincinosul”; „PDL, nu uita/ Clujul nu-i moşia ta”; „Clujul nu e PDL” sau „PDL, nu uita/ Gherla este casa ta”. Un alt „descîntec” repetat de mai multe ori joi a fost „Apostu, bine să-ţi fie/ La Gherla, în puşcărie!”

Nu a fost uitat nici fostul premier, pentru care protestatarii au repetat mesajele din ultimele zile: „Emil Boc, nu uita/ În Cluj n-ai ce căuta” şi „Emil Boc face sluj/ Nu e bun  primar de Cluj”.

Un mesaj afişat, la un moment dat, de o protestatară, atenţiona parlamentarii că s-ar cuveni să cheltuiască mai puţini bani pe hoteluri de cinci stele şi pe maşini de lux, la scară, şi să lase, astfel, mai mulţi bani pentru sănătate, învăţămînt, pensii, salarii etc.

În timpul marşului, atît în faţa sediului PDL, cît şi la Prefectură, manifestanţii au fluierat iarăşi şi au huiduit, scandînd: „Hoţii! Hoţii!”, „Ruşine! Ruşine! Ruşine să vă fie!”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie