Donație de lucrări istorice oferite de Făclia de Cluj pentru Chișinău

Reprezentanții ziarului Făclia de Cluj s-au întâlnit, joi, cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, căruia i-a oferit cu titlul de donație un set de lucrări istorice.

Ion Ceban s-a aflat la Cluj-Napoca, împreună cu Olga Ursu, viceprimarul municipiului Chișinău, Corneliu Iațco, consilierul primarului în domeniul „tehnologii informaționale” și Natalia Ixari, consilierul primarului pe comunicare, scopul vizitei fiind de a găsi soluții în vederea întăririi legăturilor frățești între România și Republica Moldova.

În cursul zilei de miercuri, delegația a fost primită în Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca de primarul Emil Boc și de viceprimarul Dan Tarcea, iar joi reprezentanții administrației din Chișinău au avut întrevederi cu antreprenori clujeni din zona IT.

Cu ocazia vizitei la Cluj-Napoca, primarul Ion Ceban s-a întâlnit și cu reprezentanții ziarului Făclia de Cluj, care i-au oferit cu titlu de donație pentru Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău lucrarea „Construind Unirea cea Mare” și volumul „România după Marele Război. Provocări politico- diplomatice 1919-1920”.

Însumând opt volume de mari dimensiuni, 8.500 de pagini apărute în condiţii grafice excepţionale la Editura Școala Ardeleană, cu sprijinul financiar al Academiei Române și al Consiliului Județean Cluj, lucrarea „Construind Unirea cea Mare” a apărut în anul 1919 în contextul aniversării Centenarului Marii Unirii.

Volumul „România după Marele Război. Provocări politico-diplomatice 1919-1920”, coordonat de Marcela Sălăgean și Cecilia Cârjă a fost lansat în acest an în cadrul unui proiect al ziarului Făclia dedicat aniversării a 100 de ani de la semnarea Tratatelor de Pace de la Paris din 1919-1920.

Cartea cuprinde articole și studii publicate în cotidianul nostru pe parcursul anului trecut de istorici din cadrul UBB, temele abordate fiind legate acțiunile politice și diplomatice întreprinse pe parcursul forumului păcii de la Paris care au dus la consacrarea internaţională a hotărârilor istorice ale poporului român, proclamate solemn și definitiv la adunările plebiscitare de la Chișinău (27 martie), Cernăuți (28 noiembrie) și Alba Iulia (1 decembrie 1918).

Redacția

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut