Pompierii clujeni și-au sărbătorit ziua armei în cazarmă

Ziua Pompierilor a fost marcată la Cluj-Napoca printr-un ceremonial restrâns organizat în curtea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”. Dacă până acum, de 13 septembrie, erau organizate ample manifestări în centrul orașului precum și în alte localități din județ, de data aceasta, conducerea ISU Cluj a ținut ca activitățile dedicate zilei acestei arme să se desfășoare cu respectarea normelor de distanțare fizică. În cadrul evenimentului a avut loc un ceremonial de avansare înainte de termen a cadrelor militare care, prin activitatea lor, au susținut îndeplinirea cu succes a misiunilor și îndeplinirea obiectivelor unității.

„Pentru eforturile depuse și rezultatele deosebite obținute în domeniilor specifice de activitate, au fost avansați doi ofițeri, un maistru militar și cinci subofițeri în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim pentru avansare la termen”, a transmis ISU Cluj.

Totodată, inspectorul șef, general de brigadă Ion Moldovan, i-a felicitat pe militarii avansați în grad și a transmis un mesaj de încurajare pentru personalul unități și pentru familiile acestora în contextul perioadei dificile pe care o traversează întreaga societate.

De asemenea, Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean transmis un mesaj cu ocazia Zilei Pompierilor în care arată că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a avut și continuă să aibă un rol esențial, acționând de fiecare dată cu fermitate, siguranță și responsabilitate. Prefectul subliniază că prin profesionalismul cu care își îndeplinesc fiecare misiune, prin curajul și devotamentul lor, pompierii sunt eroii adevărați.

„Astăzi, 13 septembrie, celebrăm Ziua Pompierilor din România. Este data la care, în anul 1848, pompierii militari au luptat împotriva trupelor otomane în bătălia din Dealul Spirii, pentru apărarea idealurilor Revoluției de la 1848, iar prin curajul și eroismul lor, au devenit un simbol al luptei pentru libertate și independență națională.
În această zi specială pentru pompierii români, fiecare dintre noi avem privilegiul să le adresăm acestora un gând bun și să le arătăm respectul și recunoștința. Prin profesionalismul cu care își îndeplinesc fiecare misiune, prin curajul și devotamentul lor, pompierii sunt eroii adevărați. Ei sunt primii prezenți atunci când situațiile dificile o cer, acționând de fiecare dată cu siguranță și curaj, pentru salvarea celor aflați în pericol și pentru protejarea în fața calamităților sau dezastrelor.
Ne aflăm într-o perioadă dificilă, din cauza contextului epidemiologic actual, iar starea de alertă ne obligă în continuare să aplicăm măsuri specifice. Dar am depășit o stare de urgență a cărei complexitate a solicitat soluții și un mod de acțiune ferm și sigur, iar pompierii au făcut acest lucru cu pricepere și seriozitate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a avut și continuă să aibă un rol esențial, acționând de fiecare dată cu fermitate, siguranță și responsabilitate. Prin misiunile de salvare efectuate și mobilizarea exemplară în lupta cu noul coronavirus, pompierii clujeni s-au remarcat prin competență și disciplină, iar aceasta a contribuit la menținerea încrederii și optimismului în rândul comunității.
Le dorim sănătate și succes în misiuni!”, a transmis Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean.

Actul eroic de pe Dealul Spirii

Ziua pompierilor, marcată anual la 13 septembrie, aminteşte de actul eroic al pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848.

Spiritul revoluţionar care a cuprins Franţa la începutul anului 1848 a declanşat acţiuni similare în restul Europei, inclusiv în Principatele Române. În Ţara Românească, Revoluţia s-a declanşat în iunie 1848.

Pentru a înăbuşi Revoluţia, trei luni mai târziu, la 13 septembrie 1848, trupele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti, potrivit volumului „Istoria României în Date” (2003). Cu o zi înainte, respectiv la 12 septembrie 1848, Locotenenţa Domnească dăduse ordin colonelului Radu Golescu, comandant al Regimentului 2 Infanterie şi şef al garnizoanei Capitalei, să deplaseze, în ziua următoare, subunităţile în Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formate din aproape 6.000 de ostaşi.

Tot la 13 septembrie, înainte de sosirea forţelor otomane, avusese loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 Infanterie, moment ce a influenţat moralul şi dăruirea ostaşilor români. Convinşi fiind de iminenţa unui conflict armat cu otomanii, ostaşii Companiei de Pompieri, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au insistat să se alăture şi ei trupelor la cazarma din Dealul Spirii.

În acea zi, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc între ostaşii Ţării Româneşti şi trupele otomane, conform site-ului isubif.ro. Compania de Pompieri Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a purtat o luptă eroică, cu toate că otomanii erau de douăzeci de ori mai numeroşi. Bătălia a rămas în istorie sub denumirea de „baia de sânge de la Bucureşti”, peste jumătate din efectivul companiei de pompieri căzând în luptă.

Lupta de la 13 septembrie 1848 a rămas, astfel, una dintre cele mai importante date din istoria armei pompierilor, continuând să fie celebrată ca Zi a pompierilor şi instituită ca atare prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut