După profesori ies în stradă și cadrele medicale. Sindicaliștii din Cluj participă la protestele din București

Federația sindicală Sanitas a anunțat că, începând de luni și până miercuri (6-8 februarie) organizează acțiuni de protest în București pentru susținerea revendicărilor tuturor membrilor de sindicat.

Sindicaliștii solicită creșterea veniturilor tuturor salariaților din Sănătate și Asistență Socială cu minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei, declanșarea de urgență a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, precum și asigurarea unei finanțări corecte și suficiente pentru instituțiile medicale și de asistență socială.

”De fapt, cerem guvernanților să-și respecte obligațiile față de angajații din Sănătate și Asistență Socială. Seria acțiunilor de protest va continua până la soluționarea revendicărilor, și la îmbunătățirea semnificativă a situației membrilor noștri de sindicat. Concomitent cu aceste acțiuni, în unitățile sanitare din toată țara, inclusiv din Cluj, va începe strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului de muncă. Modificarea Legii dialogului social permite în acest moment declanșarea conflictelor de muncă, ori de câte ori este nevoie, pe motivul că salariații nu sunt de acord cu politica guvernamentală. În contextul creșterii prețurilor, a costului vieții, acea mărire de 10% pentru personalul care nu a ajuns la nivelul maxim în grila de salarizare a fost anulată de majorarea inflației. Dacă este să ne raportăm la acțiunea federațiilor din Învățământ, am observat că lor li s-a promis câte ceva, și dacă s-a putut pentru ei nu văd de ce nu s-ar putea și pentru Sănătate.”, spune Ovidiu Bota, președintele Sanitas Cluj.

Mitingul va începe în Piața Victoriei, la ora 10, de unde protestatarii vor pleca într-un marș, cu opriri opri în fața câtorva spitale din București, ca un gest simbolic de mulțumire pentru ”efortul depus de salariații din Sănătate și Asistență Socială din toată țara, în ultimii trei ani”. Marșul se va desfășura pe traseul Piața Victoriei – Bulevardul Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – strada Doctor Calistrat Grozovici, cu opriri în fața spitalelor Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Sfântul Ștefan”, Spitalul Clinic Colentina și Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

Peste 50 de sindicaliști din Cluj vor participa la protestul de miercuri, 8 februarie.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut