1922, ce an!

Când te gândești să scrii un editorial în luna decembrie ai, teoretic, doar două variante: să treci în revistă ce s-a întâmplat semnificativ în anul ce se încheie, și să-ți dai, apoi, cu părerea asupra a ceea ce ar putea aduce următorul.

Și căutând ce s-a întâmplat demn de semnalat în 2022, mi-a venit o idee năstrușnică, de a mă uita mult în urmă, la ce s-a petrecut acum exact un secol, adică în 1922, și să văd cum, și dacă, evenimentele de atunci au influențat ulterior mersul omenirii. Nu că nu m-aș fi așteptat, dar am rămas, evident, surprins de efervescența acelui an, care, fără echivoc, a contribuit și el la schimbarea, nu neapărat în bine, a vieților noastre.

Astfel, în ianuarie 1922, insulina este folosită pentru prima dată în tratarea pacienților cu diabet, lucru care se întâmplă, iată, și astăzi. Tot atunci, un studiu afirma răspicat că America, și omenirea apoi, va rămâne fără petrol în următorii 20 de ani. Slavă Domnului că acest lucru nu s-a adeverit!

În februarie 1922, Curtea Supremă a SUA menține Al 19-lea amendament, referitor la dreptul la vot al femeilor, dar anul acesta, aceeași instanță a luat o altă decizie istorică, un pas înapoi de astă dată, de a anula dreptul garantat al femeilor la avort și de a interzice această practică după 15 săptămâni de sarcină. Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, dar permite, în esență, fiecărui stat să accepte, să limiteze sau să interzică dreptul la avort.

În martie 1922, Mahatma Gandhi, liderul noului partid politic Congresul Național Indian, este condamnat la șase ani de închisoare, pentru nesupunere civică și instigare la boicotul produselor englezești. Imperiul Britanic n-avea deloc atunci habar cu cine și-a făcut de lucru, iar 25 de ani mai târziu, în 1947, India și-a proclamat independența. După ce și-a văzut visul împlinit, Gandhi, a fost asasinat, șase luni mai târziu, de un fanatic religios.

În iunie 1922, Adolf Hitler este condamnat la câteva luni de închisoare după ce a participat la o luptă de stradă în Coburg, la o manifestație ce făcea parte dintr-o acțiune mai amplă ce viza răsturnarea guvernului german. În primăvara aceluiași an, apărea, în New Tork Times, și primul articol dedicat viitorului lider nazist, unul care șochează astăzi, și care afirma, nici mai mult nici mai puțin, că „Antisemitismul lui Hitler nu este atât de sincer și de violent cum pare”. Nu e deloc greu de imaginat că lumea ar fi luat-o cu totul pe altă cale, dacă Adolf Hitler ar fi rămas după gratii.

În decembrie 1922, danezul Niels Bohr devine laureat al premiului Nobel pentru fizică, pentru cercetările sale privind teoria structurii atomului, cunoscută sub numele „modelul cuantificat al atomului” sau „modelul Bohr”. După al Doilea Război Mondial, fizicianul a pledat pentru cooperarea internațională în domeniul energiei nucleare.

Sfârșitul lui 1922 aduce cu el unul dintre cele mai importante evenimente ale ultimului secol. În acel an, în Rusia se guverna prin legea marțială, în condițiile unui război civil continuu, iar foametea afecta o mare parte din țară. La 30 decembrie, reprezentanții guvernelor sovietice ale Rusiei, Ucrainei, Belarusului și Republicii Transcaucaziane au urcat pe scena Teatrului Bolșoi din Moscova pentru a proclama formarea unei noi țări – Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). În același an, Lenin s-a îmbolnăvit și au început luptele pentru succesiune în Partidul Comunist.

Colosul s-a dizolvat în 1991, după ce a ținut decenii întregi omenirea în înfiorătorul „Război Rece” și a influențat în mod decisiv soarta multor state și a zeci, dacă nu sute, de milioane de oameni cu teroarea comunistă.

Nu în ultimul rând, 1922 este anul în care, în România, se desăvârșește Marea Unire prin încoronarea la Alba Iulia a regelui Ferdinand I „Întregitorul” și a reginei Maria. Pregătirile au început cu câțiva ani înainte, iar Catedrala ortodoxă din Alba-Iulia a fost construită special pentru acest eveniment, într-un timp record de 10 luni.

N-o să pot, dar mi-aș dori să scriu și în 2122 despre evenimentele semnificative ale anului pe care-l încheiem peste câteva zile și despre cum și-au pus ele amprenta pe următoarea sută de ani. Cineva o va face, totuși. Este timpul însă, acum, ca 2022 să se încheie și să plece. Sărbători fericite tuturor!

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut