“Recunoaşterea Palestinei la ONU – o cerere legitimă”

El Mundo
Ministrul spaniol de externe, Trinidad Jimenez, care conduce delegaţia spaniolă la Naţiunile Unite, are încredere că demersul preşedintelui Abbas va ajuta procesul de pace. “Recunoaşterea Palestinei ca ţară observatoare a ONU îi conferă o poziţie în comunitatea internaţională care îi va permite să lucreze cu mai multă forţă”, a declarat doamna Jimenez la New York înainte de deschiderea Adunării Generale, subliniind că cererea palestiniană este “o iniţiativă legitimă”.
Mahmud Abbas va înainta cererea vineri secretarului general al ONU pentru a fi transmisă Consiliului de Securitate, care va demara o dezbatere cu un calendar incert. Preşedintele palestinian ar fi putut să se adreseze Adunării Generale, unde sînt reprezentaţi cei 193 de membri ai ONU, şi ar fi obţinut mai multe susţineri, dar a preferat opţiunea cea mai dificilă şi de mai mare valoare politică. Dacă va obţine aprobarea Adunării, va deveni ţară observatoare, ca Vaticanul. Un răspuns “da” al Consiliului de Securitate ar însemna un mare pas internaţional ca stat. Abbas se va înfrunta cu un veto din partea SUA, dar, în opinia doamnei Jimenez, faptul că recurge la Consiliu pentru a negocia o rezoluţie arată că vrea să dea timp diplomaţiei israeliene.
Colegii ei europeni nu văd însă lucrurile la fel de clar. Catherine Ashton, reprezentanta Politicii Externe a UE, a recunoscut că Uniunea “nu are o poziţie” în ce-i priveşte pe palestinieni. Franţa şi Marea Britanie aveau intenţia să sprijine, sau cel puţin să nu blocheze cererea palestinienilor în Adunarea Generală, dar nu au clarificat care le va fi votul, mai sensibil şi mai important în Consiliul de Securitate, unde sînt singurii membri permanenţi europeni.
În schimb, Germania, Olanda sau Republica Cehă s-au situat, ca de obicei, de partea Israelului şi asigură că Mahmud Abbas nu vrea decît să creeze tensiune. În orice caz, dacă Palestina obţine avizul Naţiunilor Unite ca membru cu drepturi depline în organizaţie, stabilirea relaţiilor diplomatice – modul de a recunoaşte un stat – va depinde de fiecare ţară în parte. Astfel s-a făcut şi în cazul Kosovo, pe care Spania, între alte ţări, continuă să nu-l recunoască şi care nu este membru al ONU.
Procesul de pace rămîne blocat, în timp ce Israelul avansează în extinderea aşezărilor coloniale. Surse spaniole se plîng, de facto, că “nu va mai rămîne teritoriu unde să se facă un stat”, dacă coloniştii continuă să avanseze. Palestinienii vor să revină la frontierelede dinainte de 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, un lucru susţinut de UE. Trinidad Jimenez a amintit că acum, cînd alţi vecini arabi “au răspuns aspiraţiilor legitime ale popoarelor lor”, a sosit momentul să se facă acelaşi lucru şi pentru palestinieni.

Articole din aceeasi categorie