Zona Detunata din cartierul Gheorgheni capătă o nouă faţă

Primarul Sorin Apostu a inspectat ieri lucrările de refacere şi reabilitare a zonei Mercur-Detunata-Meseş din cartierul Gheorgheni.

Investiţia municipalităţii constă, la fel ca şi zona Plopilor vechi, în refacerea aleilor dintre blocuri, extindere şi modernizare a iluminatului public, precum şi lucrări de plantări în zonele verzi şi amenajarea locurilor de joacă. “Astfel, după 30-40 de ani de cînd nu s-a mai investit nimic în această zonă, a fost refăcută pentru cel puţin tot atîţia ani”, a afirmat primarul Sorin Apostu.

Alei şi parcări

Lucrările de amenajare a zonei Detunata au început în 21 martie 2011, timp în care au fost reabilitate 12 alei de acces între blocuri, 4 alei de acces în garaje şi au fost create 107 noi locuri de parcare. Suprafaţa carosabilă asfaltată este de peste 5.200 mp. Apostu a explicat ieri că în prezent se mai lucrează la aleea Meseş, urmînd ca în luna iulie să înceapă lucrările pe aleea Detunata (principală), după finalizarea unor lucrări de reparaţii programate de compania EON Gaz. Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a fost de 2.500.000 lei.

Conform municipalităţii, între 15 iulie – 15 august se va continua cu reabilitarea aleii Al. Vaida Voevod.  Primarul Sorin Apostu s-a declarat însă foarte nemulţumit de faptul ca furnizorul de gaze naturale sparge Aleea Detunata. “Ne-am trezit cu cei de la E.ON Gaz că vor să spargă Aleea Detunata, după ce în ultimii ani strada a fost spartă de nenumărate ori. Mă şi întreb ce o tot sparg şi ce conducte mai înlocuiesc”, a spus edilul şef.

Iluminat public

Tot în zona Detunata (străzile Unirii, Detunata, Băişoara şi Liviu Rebreanu), Primăria execută în acest an lucrări de extindere şi reabilitare a sistemului de iluminat public. Edilul a explicat că în total se vor monta 252 de aparate de iluminat cu consum economic. Cu ocazia vizitei de ieri în cartierul Gheorgheni, Sorin Apostu a ţinut să vadă şi stadiul lucrărilor la parkingul Băişoara. Acesta este făcut în procent de circa 46%, fiind turnat beton în planşeul de peste parter şi s-a realizat cofrajul pentru planşeul următor. Parkingul  va asigura 354 de locuri, avînd un regim de înălţime de D+P+3E+Terasa. Lucrările se execută  de către asocierea Construdava Stoneco, care a fost desemnată drept cîştigătoare a licitaţiei de execuţie cu valoarea de 4.671.361,00 lei (fără TVA), cu circa 80% mai puţin faţă de valoarea estimată în caietul de sarcini (de circa 24,3 milioane de lei). Termenul estimat de finalizare a lucrării este luna noiembrie, cu circa 3 luni mai repede decît termenul de finalizare prevăzut în contract. În prezent municipalitatea mai are în execuţie un parking pe strada Fabricii în cartierul Mărăşti şi altul pe strada Mehedinţi în Mănăştur.

Toate acestea vor crea 784 de locuri noi de parcare.

C.P.

Articole din aceeasi categorie