„Ziua sticlarului”, sărbătorită la Gherla

Chiar dacă fosta fabrică de sticlărie – menaj din municipiul Gherla nu mai există (adică, mai există, la marginea oraşului, doar clădirea, care se află în paragină), foştii angajaţi mai duc dorul locurilor de muncă din anii ’70-’90. Unitatea industrială, înfiinţată în 1973, a fost una din cele mai rentabile întreprinderi din Gherla, care livra la export peste 80% din producţia de sticlărie, apreciată în ţările occidentale din Europa, SUA sau Canada.

Fabrica s-a desfiinţat (sau a fost desfiinţată?) în 2005, când peste 700 de muncitori, sticlari profesiomişti, au rămas pe drumuri. Majoritatea sunt acum pensionari, oameni care trăiesc din amintirile anilor de muncă. Unii mai au şi astăzi în vitrinele de acasă seturi de pahare şi vaze de flori multicolore (unele le-am văzut şi pe mesele din restaurantul unde au aniversat „Ziua sticlarului”), ocecte care, acum 25 de ani, stăteau în birourile marilor companii americane sau canadiene.

Nu întâmplător, în fiecare an, în primul week-end al lunii iunie, ei se reîntâlnesc la tradiţionala masă festivă prilejuită de „Ziua sticlarului.” Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul săptămânii trecute, când foştii sticlari s-au aşezat la o masă comună, în salonul restaurantului „Trofeu”, fost „Transilvania”, Acolo, au depănat amintiri şi au discutat şi despre trecut, dar şi despre prezent. Concluzia finală a celor prezenţi este că breasla sticlarilor a fost renumită şi apreciată. Fabrica nu mai există, dar mai există oameni care continuă obiceiurile de altădată şi marchează, la începutul fiecărei veri, „ziua lor”. De această dată nu s-au acordat diplome de merit sau de fruntaş în producţie, dar s-au strâns mâini. Da, sticlarii gherleni au fost cunoscuţi şi apreciaţi prin produsele lor în toată lumea, pe toate meridinele. Aveau în producţie mii de articole, unele deosebit de frumoase şi cu un disegn deosebit. Din păcate, totul s-a dus pe apa sîmbetei, dar nu şi nostalgia acelor ani. Doar candelabrul din sala mare a Casei Poporului mai aduce aminte de realizările sticlarilor gherleni.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie