Ziua Recoltei și Festivalul Plăcintelor Someșene, la Dej

Primăria municipiului Dej a organizat duminică, 8 octombrie, Ziua Recoltei, manifestare desfășurată în Piața Bobâlna din centrul orașului, pentru prima dată având inclus în program și un Festival al Plăcintelor Someșene. Un festival organizat de Serviciul Cultură Sport Turism din cadrul Primăriei Dej și Centrul Turistic de Informare Dej, în colaborare cu Centrele Turistice din Cășeiu, Ciceu-Mihăiești, Cuzdrioara, Mica, Vad și câțiva producători locali interesați de eveniment.

În pofida timpului „răcoros”, standurile producătorilor dejeni și din comunele arondate municipiului s-au bucurat de numeroși vizitatori și cumpărători. La orele amiezii a apărut totuși soarele, astfel că atmosfera s-a însuflețit în mod vizibil.

După o scurtă alocuțiune rostită de primarul Costan Morar, cei prezenți la târguieli au avut parte de un spectacol artistic susținut de artiștii și colaboratorii Casei Municipale de Cultură din Dej și prezentat de Mariana Reman. La reușita programului și-au dat concursul: Orchestra de muzică populară „Someșana”, dirijată de Zenu Zanc, Ansamblul folcloric „Someșana” și soliștii: Alexandra Moldovan, Zina Doboș, Gavril Ciciovan, Claudiu Moldovan, Camelia și Diana Rodilă, Iulia Iosip, Ramona Haranguș, Alina Zanc, Adela Zanc, Ioana Breda Morar, Felix Gălan și Ioan Dordoi.

De asemenea, la reușita acestui eveniment de tradiție în municipiul de pe Someș, au contribuit nu doar belșugul de produse, ci și mustul proaspăt stors în teasc, micii, cârnații fripți, gulașul și nelipsitele kurtos, dar mai ales plăcintele pe care „socășițele” nu „joiau” (ca, să folosesc o expresie locală) să le coacă în ritmul cerut de mulțimea pofticioșilor.

Plăcintele au fost așadar vedetele, bunătăți la fel de tradiționale ca și târgul însuși.

M.V.
Foto: Oprișan Zoltan

Articole din aceeasi categorie