Ziua Mondială Fără Tutun

Ziua Mondială Fără Tutun se celebrează în fiecare 31 mai, sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a conștientiza publicul și decidenții politicilor de sănătate în privința poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) datorită consumului 31de tutun și pentru a stimula modificări comportamentale și elaborarea de măsuri legislative specifice.

În 2018 atenția se îndreaptă către ucigașul nr. 1 al omenirii – bolile cardiovasculare, pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil. Fumatul reprezintă un factor de risc pentru morbiditate și mortalitate prin boala ischemică cardiacă, accident vascular cerebral și boli vasculare periferice. Fumatul contribuie notabil la cele mai multe dintre principalele cauze de deces pe plan mondial: 1 din 3 decese prin cardiopatie ischemică sunt cauzate de fumat, 9 din 10 pacienți cu arteriopatie periferică sunt fumători. Femeile fumătoare care utilizează contraceptive orale au un risc de 10 ori mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare.

Previziunile sunt îngrijorătoare: un miliard de oameni riscă să-și piardă viața în acest secol  dacă nu se întreprind măsuri mai ferme împotriva consumului de tutun. Deși o serie de strategii eficiente pentru prevenirea fumatului sunt deja definite, dificultatea rămâne aceea de a convinge decidenții sociali și a determina publicul de a le pune în practică. Până în 2017, măsurile anti-fumat MPOWER, promovate de Organizația Mondială a Sănătății, au reușit să contracareze diferite aspecte ale epidemiei tabagice  mondiale, pentru circa 4 din 10 persoane, contribuțiile cele mai însemnate venind de la aplicarea pe ambalaje a avertismentelor de sănătate și campaniile mass-media anti-fumat.

În România, în anul 2016 erau 3818000 persoane fumătoare ( peste 15 ani) și 28000 copii cu vârste între 10-14 ani fumau zilnic; în același an, 100 persoane decedau zilnic datorită bolilor cauzate de fumat. Din totalul deceselor, ponderea celor cauzate de fumat era: 20,69% pentru bărbați  și 7,61% pentru femei.

Beneficiile renuntarii la fumat sunt imediate (se obțin în cadrul următoarelor intervale de la ultima țigaretă: 20 de minute – ritmul cardiac și tensiunea arterială scad; 12 ore – nivelul de monoxid de carbon din sânge scade către normal; 2 – 12 săptămâni – circulația și funcția pulmonară se îmbunătățesc); și pe termen lung, după: 1 an – riscul de boală coronariană se reduce la jumătate față de cel al fumătorului; 5 – 15 ani – riscul de accident vascular cerebral se reduce către cel al nefumătorului; 10 ani – riscul de cancer pulmonar scade la jumătate față de cel al fumătorului, iar riscurile de cancer al gurii, al gâtului, al esofagului, al vezicii, al colului uterin sau al pancreasului descresc; 15 ani – riscul de boală coronariană devine egal cu cel al nefumătorului.

Persoanele care doresc să renunțe la fumat se pot adresa Centrului de Consiliere pentru Renunțare la Fumat Cluj – Tel verde 08008STOPFUMAT, apelabil gratuit din orice rețea.

Dr. Mihai Moisescu-Goia
Director executiv DSP Cluj

Articole din aceeasi categorie