Ziua Mondială a Apei

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa celebrează Ziua Mondială a Apei, care este sărbătorită în 22 martie, din anul 1992, când a fost adoptată decizia în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro.

În această perioadă au loc la Cluj-Napoca acțiuni educative, în cadrul cărora copiii învață cum să protejeze apa, care reprezintă o resursă epuizabilă și propun soluții pentru reducerea risipei de apă.

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Apei o reprezintă apele uzate, iar sloganul „De ce să irosim apa?” are doi piloni principali: reducerea cantităţii de ape uzate şi reutilizarea acestora. În cadrul locuințelor, putem reutiliza apele reziduale reciclate la udarea grădinilor și a terenurilor cultivate. În orașe, putem epura și utiliza apele uzate la udarea spațiilor verzi. În industrie și agricultură, apele uzate pot fi epurate și folosite ca ape de răcire sau ape pentru irigații.

În același context, luni, 20 martie, a avut loc ședința festivă a Comitetului de Bazin Someș-Tisa, eveniment în cadrul căruia au fost abordate teme legate de apele uzate: directive și reglementări ale Uniunii Europene în domeniu, monitoringul de control în spațiul hidrografic Someș-Tisa. În perioada următoare, la nivelul arealului Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, care cuprinde judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Sălaj, vor avea loc acţiuni de conştientizare privind importanţa apei, respectiv acţiuni educative, conferințe, expoziţii și acţiuni de igienizare a cursurilor de apă.

Articole din aceeasi categorie