Ziua maghiarilor, presărată cu provocări la Cluj-Napoca

UDMR Cluj a organizat şi în acest an o serie de manifestări dedicate Zilei de 15 martie, sărbătoarea maghiarimii. Programul a debutat la ora 12 cu un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica “Sfântul Mihail”, la care au luat parte aproximativ 800 de persoane. Pe parcursul deplasării spre Piaţa Unirii, participanţii, majoritatea elevi de la şcolile clujene cu predare în limba maghiară, au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, câţiva avînd asupra lor steaguri ale României, Ungariei, Transilvaniei şi Ţinutului Secuiesc. Din păcate sărbătoarea maghiarimii de la Cluj-Napoca a fost umbrită de un incident provocat de Erno Fancsali, membru al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi de Soos Sandor liderul PPMT Cluj. Cei doi au ţinut ca pe timpul marşului spre Piaţa Unirii să arboreze un aşa zis steag al Transilvaniei, în ciuda faptului că organizatorii le-au cerut să nu facă acest lucru. Gestul lui Fancsaly şi a lui Soos Sandor a atras atenţia jandarmilor clujeni, care i-au avertizat că acţiunea lor reprezintă o încălcare a legii. Cu toate acestea, cei doi membri ai PPMT nu s-au
conformat, preferând să ţină arborat acel steag. În acest context, jandarmii i-au aplicat lui Fancsaly o amendă contravenţională de 500 de lei iar Soos Sandor a primit avertisment. După slujba ecumenică oficiată în Biserica “Sfîntul Mihail”, mulţimea s-a deplasat în faţa clădirii de pe strada Avram Iancu, în care acum două secole funcţiona hotelul Biasini.
La festivitatea de pe strada Avram Iancu au fost prezenţi, pe lîngă reprezentanţii comunităţii maghiare din Cluj, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, peşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, liderul UDMR Cluj, Csamo Botond şi consulul general al Republicii Ungaria la Cluj, Mile Lajos. Dacă în ultimii ani, primarul Emil Boc a fost nelipsit de la această manifestare, de data aceasta edilul nu a mai dat curs invitaţiei de a participa la festivitatea de pe strada Avram Iancu. Se pare că gestul lui Boc vine după ce aşa zisa organizaţie Musai Muszai i-a recomandat zilele trecute să nu participe la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni dacă va înainta recurs împotriva deciziei Tribunalului care obligă primăria la amplasarea plăcuţelor multilingve.
Printre cei care s-au adresat participanţilor a fost preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint. Acesta a transmis că ‘’un semn clar de fraternitate şi egalitate ar fi amplasarea plăcuţelor multilingve’’. ‘’Cred cu tărie că ar fi într-adevăr o dovadă vie a libertăţii noastre a tuturor clujenilor’’, a spus Porcsalmi Balint. La rândul său, prefectul Gheorghe Vuşcan a dat citire mesajului primului ministru Sorin Grindeanu, în care şeful Executivului a arătat că ‘’diferenţele nu ne separă, nu ne fac adversari, ci, dimpotrivă, contribuie la cunoaşterea reciprocă, la creşterea respectului faţă de celălalt, la convieţuirea armonioasă, la definirea unei moşteniri culturale comune pe care să o lăsăm urmaşilor noştri’’.
Festivităţile de la clădirea Biasini s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori şi cu intonarea Imnului Ungariei.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie