Ziua Jandarmeriei Ardelene, sărbătorită în Parcul Central din Cluj-Napoca

Numeroşi clujeni au asistat, miercuri, 2 mai, în Parcul Central Simion Bărnuţiu” din Cluj-Napoca la o serie de evenimente organizate de Ziua Jandarmeriei Ardelene.

Printre cei care au ţinut să marcheze aniversarea a 99 de ani de tradiţie şi continuitate a jandarmilor în slujba locuitorilor din această parte s-au numărat prefectul Ioan Aurel Cherecheş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, adjunctul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul de brigadă Nicolae Tonu, şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţene Cluj, comisarul şef de poliţiei Constantin Ilea, reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, precum şi foşti comandanţi ai celor două unităţi de jandarmi din Cluj-Napoca.

Festivităţile au debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi militari şi civili oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, IPS Andrei Andreicuţ a ţinut să sublinieze că Jandarmeria încearcă să menţină o „bună rânduială în societatea noastră şi să ne tihnească de ceea ce avem de făcut fiecare dintre noi”. Totodată, Înaltul Prelat i-a felicitat pe jandarmi, urându-le realizări atât pe plan spiritual cât şi material. Colonelul Cristian Maxim, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Cluj, a dat asigurări că zestrea spirituală a acestei arme este pe mâini bune şi sigure.

În discursul rostit în contextul Zilei Jandarmeriei Ardelene, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş a remarcat, la rândul său, că realităţile politice ale României post-decembriste au impus Jandarmeria Română ca instituţie fundamentală a Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, garant al valorilor democratice şi autoritate de bază a statului.

După discursurile ţinute de oficialităţi, cei prezenţi au putut asista la vernisajul expoziţiei foto documentară „Jandarmeria Ardeleană în contextul Centenarului Marii Uniri”. Una dintre atracţiile acestei expoziţii o constituie colecţia impresionantă de plachete şi insigne deţinută de subofiţerul Gelu Cătinean. Astfel pot fi văzute peste 500 de embleme care au fost folosite începând cu 1989 atât de Jandarmeria Română cât şi de alte structuri din domeniul ordinii publice din România. Totodată, sunt expuse astfel de însemne ce provin de la unităţi de jandarmerie şi poliţie din Europa, dar şi din alte părţi ale lumii. Deosebit de interesante sunt emblemele de poliţie din America, precum şi însemnele detaşamentelor de ordine şi siguranţă publică participante la misiuni internaţionale.

Participanţii, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Jandarmeriei Ardelene, în marea lor majoritate părinţi cu copii, au mai putut asista la exerciţii demonstrative cu câinii de serviciu şi activităţi sportive cu aparatură TRX. Totodată, au fost prezentate elemente de tehnică din dotarea Jandarmeriei, maşini de intervenţie, ATV-uri şi armament folosit în diverse operaţiuni de intervenţie. Cei interesaţi au putut, de asemenea, să-şi testeze abilităţile de trăgător cu ajutorul pistolului airsoft.

Pe parcursul manifestărilor, Fanfara Jandarmeriei a întreţinut atmosfera cu muzică militară, dar şi cu şlagăre româneşti.

În acest an, la data de 29 aprilie, s-au sărbătorit 99 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Ardelene. La puţin timp după înfăptuirea „Marii Uniri”, la data de 29 aprilie 1919, prin Înaltul Decret nr. 1964/1919, se ,,naşte” pe teritoriul Transilvaniei Brigada IV Jandarmi Cluj, cunoscută după Revoluţia din 1989 sub denumirea de Comandamentul de Jandarmi Teritorial „Someşul”, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca. Acesta avea ca zonă de responsabilitate 6 judeţe situate în partea de nord-vest a Transilvaniei, respectiv Alba, Bihor.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie