Ziua eroilor, celebrată de clujeni

Cu prilejul Zilei Eroilor, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în alte localităţi din judeţul Cluj s-au desfăşurat, ieri, ceremoniale militare şi religioase în memoria celor care au căzut la datorie în războaie purtate de poporul român şi în misiuni internaţionale, ori s-au jertfit în Decembrie ’89.

Prefectura Cluj, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie „Gemina”, autorităţile administraţiei locale, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război- filiala Cluj, Asociaţia “Cultul Eroilor, au organizat slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor. Manifestările s-au înscris în seria de activităţi dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri şi a Centenarului Primului Război Mondial.

La Cluj-Napoca au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Aviatorului Erou “plt. adj. Traian Dîrjan’’ din cartierul Someşeni şi la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste. De la ora 12, la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii a avut loc un ceremonial militar şi religios, la care au luat parte reprezentanţi ai Prefecturii Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Primăriei Cluj-Napoca, instituţilor deconcentrate, partidelor politice şi ai unor organizaţii nonguvernamentale. În acest context, subprefectul Zoltan Gyorke şi şeful de stat major al Diviziei 4 Infanterie ‘’Gemina’’, colonelul Petru Pah au rostit numele eroilor care au căzut în timpul primei conflagraţii mondiale. Manifestări dedicate dedicate cinstirii celor care s-au jertit pentru acest neam şi ţară au avut loc şi la Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece. În prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, ai reprezentanţilor armatei şi ai cultelor religioase, tot de la ora 12, a fost oficiată o slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi în frunte cu IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului după care au fost depuse coroane de flori. ‘’Ziua Eroilor’’ a fost proclamată ca sărbătoare naţională a poporului român prin Legea nr. 379, din 2003. Manifestările prilejuite de acest eveniment au fost programate, în tradiţie creştină, de Ziua Înălţării Domnului.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie