Ziua Domnului, sărbătorită la Biserica Armenească „Sfânta Treime” din Gherla

Cea mai reprezentativă clădire a municipiului Gherla este Biserica Armeano-Catolică, situată în plin centrul oraşului, a cărei ridicare a început în septembrie 1748. A fost terminată în 1798 şi a fost sfinţită la 17 iunie 1804. Este cea mai monumentală construcţie din oraşul de pe Someş, un vechi şi cunoscut centru al spiritualităţii armeneşti.

Duminică, 3 iunie, acolo s-a sărbătorit Ziua Domnului (Festum Eucharistiae Solemnitas Corpus Domini), sărbătoarea Corpului şi Sângelui Sfânt al Domnului. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh msgr. Szakács Endre, iar frumoasele cântări în limbile armeană şi maghiară au fost interpretate de corul bisericii, condus de Molnár Anna. La slujbă, alături de membrii comunităţii locale au fost prezenţi armeni de origine gherleană stabiliţi în Cluj-Napoca şi în alte localităţi din judeţ. La sfârşitul slujbei s-a desfăşurat obişnuita procesiune de Ziua Domnului, preotul paroh, msgr. Szakács Endre, însoţit de un grup de copii, oprindu-se la toate cele patru altare din interiorul lăcaşului de cult. În timpul procesiunii, enoriaşii armeni au interpretat cântece religioase şi s-au rugat.

Creştinii armeni din Gherla se pregătesc deja pentru marea sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul”, ce va avea loc sâmbătă, 16 iunie, începând cu ora 11:00, în impozanta Catedrală Armenească din Piaţa Libertăţii.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie