Ziua de 9 mai, marcată la Cluj-Napoca

Sute de clujeni au luat parte, ieri, la manifestările dedicate aniversării Zilei Independenţei României, a Zilei Europei şi a Zilei Victoriei.
Manifestările au început la ora 11 cu intonarea Imnului Naţional şi Imnului Uniunii Europene în Piaţa “Unirii ”, după care a fost oficiată o slujbă religioasă de un sobor de preoţi militari şi civili.
Primarul Emil Boc a transmis că momentul de la 9 mai 1877, când s-a declarat independenţa României, a pregătit terenul pentru Unirea de la 1918 iar ziua de 9 mai 1945 marca sfârşitul celui mai cumplit moment din istoria omenirii’’. „Mesajul pe care îl poate da ziua de 9 mai 1945 ar fi că niciodată nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva. Oamenii vremii au înţeles acest lucru iar în 9 mai 1951 ministrul de Externe al Franţei propunea Germaniei să constituie o federaţie pentru a preveni apariţia războaielor în Europa’’, a spus Boc. Primarul a ţinut să sublinize că datorită proiectului Uniunii Europene, de mai bine de 70 de ani avem pace în Europa. „Acest proiect este cel mai de succes şi important al acestui continent’’, a punctat Emil Boc, avertizând că dacă nu se vor apăra valorile europene, Uniunea Europeană nu se va perpetua. „Avem o datorie să menţinem Uniunea Europeană şi să face tot ce este posibil ca această construcţie să se dezvolte deoarece este principala sursă de prosperitate şi progres pentru fiecare european’’’, a menţionat edilul. Emil Boc a mai spus că un alt mesaj al zilei de 9 mai este că e nevoie de mai multă Europă şi de mai multă integrare. „A investi în ceea ce înseamnă identitate europeană înseamnă a investi în cultură, a investi în educaţie, în tineri şi în tot ce înseamnă modernizare”, a punctat Emil Boc.
La rândul său, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş, a ţinut să le transmită participanţilor că ziua de 9 mai este, în același timp, și „Ziua Europei”, prilej de reafirmare a principiilor fundamentale care stau la baza acestei construcții, de unitate și solidaritate. „Europa Unită înseamnă spațiul democrației, al libertății și al respectării drepturilor omului. Europa este acum parte din viața noastră de zi cu zi. Este un proiect la care au aspirat generații întregi de români, convinși, de-a lungul vremii, de identitatea lor europeană și de apartenența spațiului românesc la comunitatea europeană de valori. La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii se bucură de Președinția Consiliului Uniunii Europene, demonstrând că se bucură de același respect, aceleași drepturi și aceleași beneficii ca toți cetățenii europeni’’, a spus Cherecheş. Prefectul a mai arătat că aceste evenimente importante în istoria națională și în cea europeană au menirea de „a ne menține vii în memorie reperele apartenenței la Europa Unită, un ideal devenit realitate’’.
Manifestarea a continuat cu interpretarea unor cântece, marşuri militare şi poezii patriotice specifice momentului de către Muzica Militară și reprezentanți ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, corurile elevilor Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” şi Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca. Manifestarea s-a încheiat cu parada şi defilarea detaşamentului Gărzii de Onoare constituit din militarii Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „Vasile Danacu”, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj.
De precizat că în contextul manifestărilor dedicate Zilei de 9 mai din Piaţa Unirii nu au fost depuse coroane şi jerbe de flori, aşa cum se obişnuieşte la astfel de momente.

C.P.

Articole din aceeasi categorie