Zimbabwe: Emmerson Mnangagwa, ales preşedinte, o victorie imediat respinsă de opoziţie

AFP
Emmerson Mnangagwa, fosta mână dreaptă a lui Robert Mugabe, a fost ales din primul tur preşedinte al statului Zimbabwe, o victorie imediat respinsă de opoziţie, care a anunţat că va contesta rezultatul în justiţie.
Mnangagwa, care conduce ţara de la căderea de la putere în noiembrie, după 37 de ani, a lui Mugabe, a obţinut 50,8% din voturi, faţă de 44,3% scorul principalului său adversar, Nelson Chamisa, conform rezultatelor oficiale definitive.
La 75 de ani, câştigătorul anunţat de preşedintele comisiei electorale a salutat pe Twitter “un nou început” şi a făcut apel la unitate, în pace şi iubire, pentru a construi “un nou Zimbabwe pentru toţi”.
Dar opoziţia a respins imediat victoria sa, anunţând că va sesiza justiţia. “Rezultatele sunt false, (…) le respingem, vom denunţa întregul proces în faţa unui tribunal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru Schimbare Democratică, formaţiunea lui Nelson Chamisa.
De la obţinerea independenţei în 1980, Zimbabwe nu a avut decât doi preşedinţi, ambii proveniţi din formaţiunea ZANU-PF: Robert Mugabe, care a condus cu mână de fier ţara timp de 37 de ani, şi Emmerson Mnangagwa, poreclit “Crocodilul”, ajuns la putere după o lovitură de forţă a armatei.
La anunţarea rezultatelor, străzile din Harare şi ale fiefului opoziţiei, Bulawayo (sud), erau goale.
Doar militari şi poliţişti erau vizibili în puncte nevralgice ale capitalei.
Cu o zi înainte, guvernul a avertizat că nu va tolera nicio contestare, după moartea a şase persoane în cursul unei manifestaţii a opoziţiei ce a fost reprimată de armată cu focuri de armă.
Manifestanţii denunţau fraudele, în opinia lor, din cadrul procesului electoral.
Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe de la independenţă, din 1980, a fost forţat să demisioneze în noiembrie sub presiunea armatei, a străzii şi a partidului său, Zanu-PF, aflat încă la putere.
El a fost înlocuit câteva zile mai târziu de Emmerson Mnangagwa, fostul său vicepreşedinte, pe care îl destituise cu puţin timp înainte la sugestia soţiei sale, Grace Mugabe, care nu şi-a ascuns intenţia de a-i succede în funcţie.
Mnangagwa a promis în mod repetat că atât el, cât şi noua sa echipă vor lucra din greu pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor şi a investitorilor străini şi că alegerile generale prevăzute pentru 2018 se vor desfăşura “liber şi corect”.

Articole din aceeasi categorie