Zilele Dejului

Expoziţii, lansări de carte, sesiune de comunicări ştiinţifice, tîrg de produse meşteşugăreşti şi artizanat, teatru de păpuşi, nunţi de aur, demonstraţii sportive, dans şi muzică, multă muzică…

Acestea au fost principalele ingrediente care au „condimentat”, timp de trei zile viaţa dejenilor, cu prilejul manifestărilor generic întitulate „Zilele municipiului Dej”. Cele secundare au fost vremea bună, micii şi berea, tarabele multicolore, dar mai ales o bună dispoziţie generală şi foarte contagioasă…

Trei zile de chermeză populară, numai cu familia şi prietenii, fără televizor şi fără politică! Afară, în aer liber!

Dejul cultural

Seria manifestărilor culturale şi artistice, consacrate municipiului Dej, a fost deschisă oficial vineri, 20 iulie, la Muzeul Municipal Dej, de către primarul Costan Morar. Deloc zgomotoase sau spectaculoase, dar avînd menirea de a bucura sufletul şi ochiul unui public doritor de „hrană spirituală”, activităţile găzduite de muzeu şi moderate de directorul instituţiei, prof. Constantin Albinetz, au debutat cu prezentarea expoziţiei „Nicula, spiritualitate şi comuniune”, realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie din Gherla şi ing. Liviu Gavrilescu, iniţiatorul mai multor expoziţii tematice care au fost găzduite la Dej.

Expoziţia dedicată Mănăstirii Nicula, dar şi altor aşezăminte monahale din Transilvania şi din ţară – cuprinzînd, alături de un bogat material foto-documentar, şi icoane din colecţia Ion Apostol Popescu -, a fost fericit completată de sceneta religioasă „Pelerinajul la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula – expresie a comuniunii şi a credinţei”, interpretată de trei elevi ai colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” (coordonatori: prof. Cristina Albinetz şi Teodora Mureşan) şi de cuvintele „de suflet” rostite de părintele monah Grigore Benea, de la Nicula.

Lansarea volumelor „Labirintul din amurg”, de Ştefan Mihuţ (Editura ASTRA-Dej, 2012) şi „Istorie şi economie. De la «Revolta de la podul Someşului» la Combinatele comuniste”, de dr. Sorin Călin Borzan (Editura „Texte” Dej, 2012) au fost următoarele momente ale programului, volumul eseistic al publicistului dejean Ştefan Mihuţ bucurîndu-se de o prezentare făcută de scriitorul Aurel Podaru, care, dat fiind că domnia sa nu a putut participa la eveniment, a fost citită de subsemnata.

În ce priveşte volumul comisarului şef. dr. Sorin Călin Borzan, acesta investighează, pornind de la un studiu de caz din zona Dej-Gherla, o temă complexă situată la interferenţa istoriei cu ştiinţele economice, fără a neglija aspectele sociale pe care le implică acestea. Despre carte şi autor a vorbit cu multă pasiune şi competenţă, profesorul de istorie Francisc Kiss.

Dejenii au talent!

Talent cu carul, la sport, dans şi muzică! Fapt dovedit din plin, dacă mai era nevoie, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare ale oraşului.

Dacă seara de vineri centrul oraşului s-a transformat într-o uriaşă discotecă în aer liber, sîmbăta a avut loc o adevărată „paradă de talente” începînd cu sportivii multi-medaliaţi ai Clubului de karate „Gloria”, dansatorii Clubului de dans sportiv „Latino Angels” sau fetele de la Clubul de Kangoo Jumps din Dej. Mini recitalurile unor tineri porniţi pe drumul afirmării – Kalmar Lorand, Adina Oros, Lovasz Norbert, Alexandru Văşcan, Gabriel Cupşa şi raperul Raul Şipoş au întregit programul, la succesul căruia au contribuit de asemenea artiştii deja consacraţi: Marin Grad şi Emanuel Cârstea. Acesta, din urmă, într-o formă de zile mari şi mai iubit de publicul feminin, ca oricînd!

În fine, parafrazînd versurile unui hit de sezon, pentru că vara nu se doarme, ziua de sîmbătă s-a încheiat duminică în zori, cu recitalurile susţinute de Alexandra Ungureanu&Crush, Daggu Project (Germania), Iris şi Smiley. Prezentatori: Ioana Jeler şi Daniel Deneş.

Magdalena Vaida

Foto: Adrian Sălăjan şi M. Vaida

Articole din aceeasi categorie