Zilele Cetății Dăbâca

Imensele borne ale istoriei sunt permanent vizibile la Dăbâca. Pe terasa superioară a Văii Lonei, zidurile Cetății, groase de cca 2 metrii și înalte de 3–4 m, care datează din anul 1214, chiar dacă își mențin forma inelară a celor patru incinte fortificate pe un o întindere diametrală de 600m, se depreciază de la an la an, fără ca Ministerul Culturii, sau Turismului să pună vreun proiect la temelia Cetății lui Gelu.

Cert este faptul că Primăria ar face ce trebuie cu această imensă valoare arhitectural-istorică, dar la o comună cu trei sate și o populație de sub 1500 de locuitori, veniturile locale sunt de domeniul…subzistenței.

Lăudabilă este minuțiozitatea cu care a fost gândită ediția din acest an a Zilelor Cetății Dăbâca, care a avut rezonanța dorită de autoritățile publice locale, ce s-au străduit să asigure un program divers și atractiv pentru sutele de fii ai comunei, numeroșii invitați și oaspeți care au aplaudat, fără reținere, tot ce a fost frumos în acest weekend al mijlocului de august la Dăbâca.

Ca și în alte multe localități, toate drumurile au dus către instituția de învățământ din centrul civic în al cărei perimetru, aflat în odihna vacanței de vară, au avut loc cele mai multe și mai emoționate întâlniri ale localnicilor și a celor risipiți prin lume.

Bănuim că fiecare familie a făcut …apelul celor îndepărtați, în timp, de nevoile vieții, iar primarul comunei, dl. Emil Cioban, a avut bucuria de a transmite salutul său și al Consiliului local tuturor participanților la această unică și mare întâlnire a comunității locale, salutând, în același timp, oaspeții din împrejurimi și județ.

Între ei numărându-se primarii comunelor Bonțida, Emil Cărhaț și Ana Cighir – Așchileu, Inspectorul școlar general și consilier județean, Marinela Marc și consilierii județeni Cristian Ciuta și Marinel Andro.

Bilanț administrativ

Și cum în asemenea frumoase întâmplări nu se prezintă doar programe artistice și jocuri de artificii, edilul a prezentat publicului un adevărat raport al administrației locale Dăbâca, în care a punctat obiectivele finalizate, cele în curs de execuție și cele aflate în stadiu de licitație.

Astfel, am reținut că două din cele trei proiecte finanțate de Ministerul Dezvoltării, respectiv Reabilitarea Școlii Gimnaziale ,,Gelu Românul’’, care a suportat lucrări de termoizolare și zugrăveli, este gata, la fel și construcția Podului peste Vale, situat în Cornul Cetății, ambele investiții depășesc trei miliarde lei.

Al treilea obiectiv, Modernizare ulițe în comuna Dăbâca, unde au fost alocați 6.480.098 lei, va fi terminat în această lună.

Un alt proiect finalizat de Ministerul Mediului a avut ca obiectiv amenajarea unei Platforme de depozitare gunoi de grajd și utilajele aferente acestor lucrări, respectiv tractor, remorcă, vidanjă și un încărcător frontal, pentru care se așteaptă autorizația de mediu pentru a fi folosită.

Chiar aici, lângă școală, a continuat primarul, a fost inaugurat, ieri, Terenul multisport finanțat prin AFIR, care are gazon artificial, împrejmuit și urmează să-i montăm nocturnă. La Dăbâca a fost dată în folosință o Capelă, iar alta este gata de recepționat la Luna de Jos.

În acest an comuna a reușit să obțină finanțare prin programul Anghel Saligny în valoare de 16.961,758,21 lei, din care aproape 15 milioane sunt de la bugetul de stat. Vom achiziționa un microbuz electric pentru nevoi comunitare și vom achiziționa două stații de reîncărcare, facturile fiind suportate de PNNR.

Prin AFIR achiziționăm un buldoexcavator performant, iar săptămâna aceasta s-a semnat un contract de finanțare pentru un proiect important pentru copii noștri, prin dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a școlilor și grădinițelor din comună, unde alocările financiare depășesc 825 milioane lei.

Sunt pregătite proiecte pentru a obține finanțări pentru Înființare sistem de distribuție gaze naturale în Dăbâca, Luna de Jos și Pâglișa, Reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului cultural din Dăbâca, Extinderea și modernizarea Primăriei comunei noastre.

De la ultimul bilanț public am reușit să accesăm fonduri ce reprezintă aproximativ 4.700 euro pentru fiecare locuitor al comunei noastre, a sintetizat primarul Emil Cioban, înainte de a mulțumi Consiliului județean pentru sprijinul primit în implementarea multor proiecte, dar și sponsorilor pentru generozitatea cu care au sprijinit desfășurarea acestui eveniment din viața comunei.

Respect pentru familiile ce au 50 de ani de bună conviețuire

Și cum la ceas de sărbătoare se obișnuiește să se acorde atenția cuvenită familiilor ce au 50 de ani de bună conviețuire, primarul, sprijinit de viceprimarul Ioan Sorin Borșan și alți funcționari ai primăriei, au oferit Diplome de Excelență, premii și flori următoarelor cupluri: Ioan și Victoria Perșa, Domițian și Ana Dascăl, Vasile și Eva Perșa, Teodor și Maria Perșa, Gherasim și Angela Tămaș, Alexandru și Anuța Cioban și Ioan și Anuța, Iosif și Ecaterina Lăcătuș și Ioan și Anuța Sebeștean.

Au mai fost gratulați cu diplome familia Mihai și Codruța Boncean, instructori ai Ansamblului folcloric, Junii Cetății Dăbâca, și elevul Cosmin Berindean care a luat media 10 la bacalaureat, care a primit felicitări și din partea inspectorului școlar general, Marinela Marc.

Spectacolul folcloric a debutat cu câteva jocuri ale ansamblului Junii Cetății, urmați de tinerele soliste Patricia Andreea Bolboacă și Diana Moga. Ansamblul Românașul a prezentat tot ce au mai frumos în repertoriu din tradiționalul joc popular românesc, iar Grupul Zegrenilor din Ceaba, în frumoasa lor costumație a vremurilor, au arătat publicului cum știu să joace Bătuta, Jocul de început, Șapte pași și Târnăveanca.

Au bucurat publicul cu ale lor plăcute voci și melodii: Fabiana Câmpean, Adrian Socaciu, Ioana Stețco poenar, Alin Perșa, Cosmin Mocean, Alin Perșa, Filip Dan Robert, Maria Golban Șomlea și Grigore Leșe.

Grigore Leșe a împărțit bucuria zilei cu sătenii din Dăbâca

Cunoscutul folclorist și realizator de emisiuni ale genului la TVR, Grigore Leșe, a spus publicului că a venit sa împartă bucuria zilei cu ei, repertoriul său a reflectat respectul oreșcum divin Feciorei Maria, cu inflexiuni de muzici academice.

Liniile sale melodice instrumentale au fost împlinite de fluier, apoi fluier ciobănesc, fluier păcurăresc, întreaga sa poveste muzicală a fost îmbogățită cu versuri ale lui Mihai Eminescu și Vasile Voiculescu. Pozele cu admiratorii și aplauzele, iau generat sentimentele revenirii la Zilele Cetății Dăbâca.

Seara a fost rezervată DJ Florin Cenan și jocului de artificii.

Nu trebuie neglijat programul zilei de sâmbătă structurat pe sport și muzică. Au avut loc competiții de Ciclism pentru tinerii comunei, demonstrație de tenis de câmp, volei seniori, și o mini-competiție de fotbal în care s-au întrecut șase echipe locale. Seara s-a încheiat cu frumoase melodii de muzică populară susținut de solista Maria Ioana Câmpan și recitalul formației ,,Compact’’.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut