Zilele Cetăţii Bologa

Se spune despre Bologa că este unul dintre satele – comoară ale judeţului Cluj, născut la confluenţa Crişului Repede şi râul Henţ de la poalele Vlădesei.
Obiectivele turismului istoric şi ambiental dau valoare acestei aşezări din stânga Crişului, unde încă-şi mai prezintă verticalitatea turnul cetăţii medievale ce a trecut şi ea, ca şi poporul român, prin multele suferinţe provocate de imperiile dominante ale vremurilor trecute.
Castrul roman, cetatea medievală, moara de apă, biserica ortodoxă, construită din piatră neagră de andezit, sunt rarităţi arhitecturale căutate de ochii iubitorilor de istorie şi pământ românesc.
Castrul roman îşi cere marele şi istoricul respect, azi, nu doar că a fost clădit ca şi garnizoană militară, ci şi pentru venerabilul act de naştere care datează din anul 106 cu misia de a apăra graniţa imperiului roman. Desigur, este dureros că aceste strategice borne istorice sunt ruină în 2017!?
Sâmbătă, spre ora amiezii, am păşit în acest minunat sat de unde s-a extras importante cantităţi de piatră pentru întrămarea drumului Bucureşti – Budapesta, o aşezare pre-montană cu peste 500 de locuitori, majoritatea de confesiune ortodoxă ce-şi fac rugăciunea şi serviciile religioase în biserica construită în 1929 şi ale căror gospodării îţi atrag atenţia prin multitudinea florilor ornamentale ce emană un colorit şi un parfum de o captivantă respiraţie.
Din nefericire, gropile de pe drumul judeţean 103 H, distrug nu doar mijloacele de transport, ci deformează şi imaginile ce împodobesc armonios această localitate cu milenare rădăcini istorice.
Zilele Cetăţii Bologa, acest atractiv eveniment generat de preotul satului, Florin Nicoară şi câteva doamne vârstnice ce se străduiesc să nu… moară niciodată tradiţia şi obiceiurile strămoşeşti, se află la a lll–a ediţie, iar locul desfăşurării a fost platoul din curtea şcolii.
Aici s-a ţinut slujba religioasă la care au participat toţi preoţii comunei, majoritatea localnicilor şi invitaţii lor, primarul comunei, Poieni Gheorghe Boca, vicele, Ioan Dejeu, secretarul unităţii administrativ – teritoriale, Viorica Crişan, oficiali ai CJC şi chiar din alte zone geografice.
În intervenţia sa, Gheorghe Boca a felicitat organizatorii acestei inedite sărbători, prezentând câteva din programele investiţionale dedicate acestei vetre istorice, în care se regăsesc restaurarea cetăţii medievale, pentru care sunt prevăzute trei milioane lei noi din fonduri europene; 4,5 milioane euro ( tot din surse europene) pentru castrul roman, un proiect unic în lume, sublinia şeful administraţiei de aici, care este făcut de arhitecţi din Germania.
De asemenea, este depus proiectul de canalizare a localităţii Bologa, finanţat de Ministerul Dezvoltării, parcul de joacă pentru copii şi reabilitarea DJ 103 H, de către Consiliul judeţean, vin în completarea tabloului investiţional din acest perimetru.
Spectacolul zilei a fost atât de bine structurat şi prezentat de tânăra Mihaela Potra, în cât nimeni nu şi-a părăsit locul până seara, mai ales că parada portului popular a completat încă o pagină din Ziua universală a Iei Româneşti, iar regizorii obiceiului ,,Claca’’, preotul Florin Nicoară şi doamnele Dona Esteman şi Mariana Molnar, au adus pe scenă trei generaţii şi toată recuzita pentru a prezenta cât mai natural acest obicei strămoşesc al ajutorului reciproc, pigmentat cu strigături, momente vesele şi umoristice, cântece şi recitări de catrene, dansuri şi poezii, unele lăsate de generaţiile trecute moştenitorilor de azi.
A fost şi o zi îmbogăţită de melosul folcloric transilvănean, în care recitalul artistei Marinela Zegrean Istici a fost de mare valoare, la înălţimea aşteptărilor situându-se şi Mariana Morcan, Lucia Potra, Elena Şerb, Alexandra Todoruţ, Bianca Mocu, Anesiana Agrejan şi Grigore Sâmboan. Şi cum Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj a avut contribuţie, alături de Biserica ortodoxă de aici la definirea acestei reuşite manifestări, suportul muzical a fost completat de un grup de instrumentişti ai orchestrei ,, Cununa Transilvană’’, dar şi de ,,Junii Vlădesei’’ din Huedin.
Iubitorii de pictură religioasă au vizitat expoziţia de mici tablouri realizată de… pictorii din băncile şcolii, iar şi mai… dulcele spectacolului a fost asigurat de expoziţia – concurs, desfăşurată sub genericul ,, Prăjitura Bologană’’, unde au fost aduse, de gospodinele satului, zeci de platouri cu prăjituri şi torturi, a căror apetisantă provocare nu ia înpedicat nici pe cei cu… glicemia mărită să le guste.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie