Farmecul unității în diversitate: Salonul de Artă al UAP

Farmecul unității în diversitate: Salonul de Artă al UAP

Salonul Anual de Artă al membrilor Fillialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), găzduit tradițional de Muzeul de Artă, între două repere temporale – final de decembrie și prima parte a lunii ianuarie -, este, și prin actuala ediție, o remarcabilă dovadă a ingeniozității creatorilor de frumos, o fermecătoare incursiune într-un univers patronat de reguli estetice, pe fundalul unei repetitive unități în diversitate.

***

Vom poposi, în cele ce urmează, în universul creațiilor unor renumiți plasticieni clujeni.

Artista Mariana Bojan. Creația plastică a Marianei Bojan, rod al unei depline iscusințe artistice, e co

Mariana Bojan, ”Draperie albastră”

ngruentă cu poemele sale din volumele ”Elegie pentru ultimul crâng”, ”Judecătorul de păpuşi”, ”Haina de cânepă”, ”Ultima noapte a Şeherezadei” sau ”Expertul şi păsările”. Artistă de anvergură, Mariana Bojan încântă mereu publicul cu opere zămislite într-o căutare apolinică a celui mai potrivit acord al sinelui creator cu transpunerea pe pânză a imaginilor. Compozițiile sale sunt o neobosită iscodire filozofică, menită să atingă esenţa lucrurilor. La Salonul UAP 2022 de la Muzeul de Artă, Mariana Bojan ne surprinde, admirabil, cu tabloul intitulat abstract ”Draperie albastră”, dar care evocă stări afective trăite reciproc de personajul feminin reprezentat și de felina îmbrățișată protector, privindu-ne cu o îngăduință de-a dreptul umană.

Maestrul Teodor Botiș ne propune să admirăm jocul cosmic al luminii de pe ”Dealurile copilăriei” și să deslușim, apoi, taine din ”Metamorfoza înfloririi”. Pictorul clujean – un fascinant pointilist al zilelor noastre, care nuanțează, original, tehnica d

ivizionistă în pictură inițiată de Georges Seurat și continuată de Paul Signac -, a avut șansa de a lucra, pe parcursul stagiului de specializare efectuat la București, sub îndrumarea unui titan al artei românești: pictorul Corneliu Baba. Revenind la Cluj, Teodor Botiș a urcat treptele ierarhiei universitare la Institutul „Ion Andreescu”. Opera lui se bucură de aprecieriile superlative ale criticii de artă din țară și din străinătate. A fost distins cu Diploma de onoare a Bienalei Internaţionale de Pictură de la Kosice (1986); Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2003); Ordinul „Meritul Cultural” în grad de comandor, acordat de Preşedenţia României (2004); Diploma „Distincția culturală”, conferită de Academia Română pentru întreaga creație la împlinirea vârstei de 75 de ani (2013). Activitatea academică i-a fost răsplătită de prețuirea constantă a studenților săi.

Ioana Feneșan, ”Fereastră”

Pictorița Ioana Feneșan expune lucrarea ”Fereastră”, dintr-un ciclu dedicat deschiderilor murale vitrate. În fața fereastrei casei sunt așezate, pe un ștergar brodat cu fir roșu, piese de ceramică populară, frumos ornate – o carte de vizită pentru locuința tradițională românească.

Artistă consacrată, Manuela Botiș a expus pictură și tapiserii în peste 300 de expoziții din țară și din străinătate, remarcabilă fiind prezența ei, în 2018, cu mai multe lucrări, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Luvru din Paris. În 2017, Manuela Botiș a făcut parte din grupul artiștilor români care și-au prezentat lucrările la Bienala de la Veneția, în expoziția organizată la Palazzo Mora. Din 1992, Mihaela Botiș e și membră a Rețelei Textile Europene (ETN), iar din 2008 a organizației Olympic Fine Arts. Distinsă cu Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania (2004), Medalia de Onoare a orașului Paris (2007), Medalia de Aur a expoziției Olympic Fine Arts (Beijing, 2008), Diploma de Excelență conferită de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național pentru conservarea, susținerea și promovarea patrimoniului național (2010).

 

Sculptorul Florin Marin, conferențiar la Universitatea de Artă și Design, delectează privirea vizitatorilor Salonului cu o colivie a păcii în care conviețuiesc o pasăre și două pisicuțe, una dintre ele albastră, suprarealistă. Din palmaresul artistului fac parte statuia avocatului Augustin Rațiu, tatăl politicianului Ion Rațiu (1917-2000) – reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD) -, expusă în curtea sediului “Fundației Rațiu” din Turda, precum și bustul profesorului Emil Negruțiu, realizat pentru Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Sculptorul derulează atractive proiecte cu Teatrul de Papuși ”Puck”. În acest an s-a bucurat de succes expoziția sa ”IRON MENINAS”, deschisă între 30 iulie și 29 august la Centrul de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”.

Tabloul din expoziție al Laurei Vidrean prezintă, panoramic, un bulevard devenit, la apusul soarelui, o colosală efuziune cromatică. Cu o perspectivă diferită, de interior, Cristian Porumb compune un joc de umbre și penumbre, care induce privitorului un crescendo emoțional.

 

Lucrarea pictorului Gavril Gavrilaş, ”Pomul scriitorului Aurel Rău”, suprinde deopotrivă prin titlu dar și prin execuția în pastă densă, de volum. În ”Confesiuni de atelier”, artistul face o impresionantă mărturisire: ”Liman al necuvântului, nuntire tainică între frumuseţe şi moarte, ea, pictura, de mai bine de cinci decenii mi-a însoţit singurătăţile. Mi-a prilejuit clipe de sublime, adevărate revelaţii, şi tot ea, mi-a tămăduit rănile pricinuite de nenumăratele ciocniri avute cu viaţa. Astfel, însemnele limbajului pictural s-au constituit în expresii esenţializate ale vieţii, într-un univers guvernat de legi proprii, suficient sieşi”.

 

Ioana Antoniu, profesoară la Universitatea de Arte și Design, doctorat în Arte Vizuale, ”propune un metadiscurs, care dialoghează cu mijloacele de expresie ale picturalului” (Mihai Constantin, Artindex). Biografia artistei evidențiază o remarcabilă activitate expozițională internațională: Franța (Grafică mică, Nancy, 1986), Olanda (Gijzenrooi Gallery, 1991), Suedia (Galeria Art Addiction, Stockholm, 1994), Budapesta (expoziția Korpus, Muzeul Vassarely), Germania (Documenta X, Kassel, 1997), Finlanda (Expoziție personală de pictură la Ambasada României din Helsinki, 1999), Italia (Galleria Spazio Mirionima, Macerata, 2010), Austria (Expoziția Motion-Emotion, Viena, 2012) și Polonia (Nowy Sacz, The Malopolska Art Center, 2014).

 

 

Călin-Raul Anton, ”Peisaj olandez”

Artistul Călin-Raul Anton este licențiat al Universității de Artă și Design, promoția anului 2000, la clasa prof. univ. Victor Ciato. ”Peisaj olandez” din expoziție relevă măiestria în redarea reflexelor de apă, sub cerul cu difuze armonii cromatice în gri, dincolo de linia orizontului.

 

Salonul în care expun peste 150 de artiști clujeni poate fi vizitat până în data de 16 ianuarie 2023, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10:00 și 17:00.

Carmen Fărcașiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut