Invazia Ucrainei, pe agenda summitului ASEAN

Liniile de comunicaţie între Statele Unite şi China vor rămâne deschise, pentru a evita conflictele, a declarat duminică preşedintele american Joe Biden la summitul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia, conform unui comunicat al Casei Albe, preluat de Reuters.

Preşedintele a arătat că Washingtonul va rămâne în competiţie cu Beijingul şi va insista asupra drepturilor omului. El a subliniat totodată importanţa păcii în Strâmtoarea Taiwan şi a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud.
Biden a condamnat de asemenea invazia „brutală şi nejustificată” a Rusiei în Ucraina şi ameninţarea reprezentată de testele cu rachete efectuate de Coreea de Sud. El a cerut conducătorilor militari din Myanmar să urmeze planul de pace convenit cu ASEAN. Războiul din Ucraina urmează să fie un subiect central la summitul G20 din Bali şi la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (APEC) de la sfârşitul săptămânii viitoare, apreciază Reuters.
La reuniunea ASEAN au fost reprezentate 18 ţări, care împreună reprezintă jumătate din economia mondială. În afară de statele membre ale organizaţiei, au participat Australia, China, Coreea de Sud, India, Japonia, Noua Zeelandă, Rusia şi Statele Unite.
Nu a fost adoptat un comunicat comun. Ministrul de externe Serghei Lavrov, care a reprezentat Rusia în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, a acuzat SUA că au insistat asupra unor termeni inacceptabili privind războiul din Ucraina, ceea ce a făcut imposibil un consens, a transmis agenţia TASS, preluată de dpa.

Îngrijorare privind bazele militare chineze

Pe de altă parte, preşedintele american s-a folosit de vizita sa în Cambodgia la summitul Asociaţiei naţiunilor din Asia de Sud-Est, pentru a-şi întreba gazda, pe premierul Hun Sen, dacă activitatea chineză la o bază navală cambodgiană ar trebui să-l îngrijoreze, relatează dpa.
Biden „a subliniat importanţa transparenţei depline privind activităţile armatei chineze la baza navală Ream”, într-o discuţie cu prim-ministrul cambodgian Hun Sen, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Potrivit unor relatări din media neconfirmate, Cambodgia a permis accesul forţelor chineze într-o parte a bazei navale din Golful Thailandei. Conform sursei citate, China ar fi închiriat o parte din bază pe treizeci de ani. Dacă aceste informaţii sunt adevărate, aceasta ar fi a doua bază navală a Chinei de peste hotare, după cea din Djibouti, şi ar asigura forţelor chineze acces mai bun la Marea Chinei de Sud.
Cambodgia a negat iniţial informaţiile, dar apoi a confirmat că China ajută cu unele construcţii.
De asemenea, Biden s-a folosit de întâlnirea sa cu Hun Sen pentru a cere eliberarea unor activişti politici, în special a activistului pentru drepturile omului americano-cambodgian Theary Seng.
În acelaşi timp, preşedintele SUA a cerut ca alegerile din 2023 să fie organizate numai după redeschiderea „spaţiului civic şi politic”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut