Produse artizanale pe rafturile magazinelor Profi

Raftul Bunătăților Locale este un proiect început în județul Sibiu, unde Profi a luat pentru prima dată contact cu producătorii locali pe care i-a promovat în cadrul unor târguri și apoi a fost extins în județul Cluj, unde aceste produse tradiționale ajung pentru prima dată pe rafturile magazinelor Profi.

Brânzeturi, mezeluri, gemuri, diferite tipuri de conserve și zacuscă, pâine de casă, ceaiuri, miere, paste făinoase și multe altele, toate produse artizanal după rețete tradiționale de mici producători locali sunt disponibile de astăzi în magazinele Profi din Cluj-Napoca, care a ales orașul nostru pentru a lansa acest proiect de suflet.

Profi a început acest proiect în urmă cu un an în județul Sibiu, cu identificarea producătorilor locali, cu care s-au purtat discuții pentru a vedea dacă sunt interesați să-și vândă produsele în magazinele Profi. A urmat promovarea lor în cadrul unui târg, pentru ca acum să se ajungă la vânzarea acestor produse artizanale în magazine. În proiect sunt incluși în jur de 120 de producători, ideea fiind ca în fiecare săptămână să fie oferită spre vânzare marfa a circa 10 dintre ei. Intenția este de a extinde acest proiect la nivel național, deși Profi nu obține beneficii din această activitate, adaosul comerciual practicat fiind nesemnificativ.

Raftul Bunătăților Locale, este o inițiativă prin care sprijinim producătorii alimentari artizanali căci aceștia sunt din ce în ce mai puțini și, ca să nu dispară, este nevoie urgentă să fie ajutați să vândă, să poată să trăiască. Producătorii tradiționali fac un sacrificu și duc tradiția mai departe. Ei sunt conexiunea între străbunicii și nepoții noștri, sunt o verigă esențială ca să putem duce această tradiție mai departe. Cred că aceste proiecte cu producătorii artizanali sunt niște proiecte de suflet pentru toată lumea. Atunci când cumpărăm aceste poroduse trebuie să înțelegem că așa, de fapt, ne aducem un aport pentru a ne păstra tradițiile. Rolul unui producător de brânză, spre exemplu, nu este doar de a produce brânză de foarte bună calitate, ci și de a transmite o rețetă autentică care datează de sute de ani, și care, fără noi, ca și consumatori, ar dispărea. Credem că acest comerț cu produse artizanale suferă foarte mult, deși acestea sunt foarte importante pentru identitatea noastră românească, sunt foarte importante pentru moștenirea pe care o avem. De multe ori noi nu înțelegem ce efort este în spatele acestei activități, și cât de ușor se poate renunța la acest lucru dacă fiecare dintre noi nu pune un pic umărul, cumpărând aceste produse. Acest proiect nu este pentru noi unul de interes financiar, este unul de suflet, și credem că nu putem să existăm ca și comunitate dacă noi nu întoarcem ceva înapoi în comunitate.”, explică Călin Costinaș (foto), director adjunct Profi, câteva dintre reperele realizării acestui proiect.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut