În ce constă mita la ISCTR Cluj

Motivarea la măsura instanței de arestare a celor doi inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), printre care și șeful acestei structuri, surprinde lucruri uluitoare.

Inspectorul șef teritorial în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Ștefan Durlea a fost arestat la începutul unii octombrie la propunerea DNA Cluj pentru infracțiune de corupție.
În aceeași cauză a mai fost privat de libertate Viorel Țepele, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Cei doi au contestat măsura, însă Curtea de Apel Cluj va analiza dacă inspectorii ISCTR Cluj rămân în arest sau nu abia în 23 octombrie.

Făclia a obținut motivarea Tribunalului Cluj la măsura arestării lui Ștefan Durlea și Viorel Țepele. În document se arată că Ștefan Durlea, deși era șeful unei instituții cu atribuții de control în domeniul firmelor de transport , efectua activități ce țin de administrarea unei firme de transport. Mai exact este vorba despre compania care aparține socrului său, Nuțu Fonta.

„Se poate concluziona astfel că inculpatul D. B. Ş., în calitate de inspector şef al IT 4 din cadrul ISCTR, nu putea desfăşura activităţi în cadrul unor societăţi comerciale, mai ales în cadrul unora care ar activa în domeniul transportului rutier, cu privire la care este direct implicat, prin prisma atribuţiilor de serviciu.

În ciuda acestei interdicţii, probele administrate pe parcursul urmăririi penale au relevat la nivel de suspciune rezonabilă că, inculpatul administra în fapt SC E. T. SRL, societate prin intermediul căreia ar efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, contrar inderdicției legale impuse de funcția deținută, și nu realiza doar simple favoruri pentru socrul său, astfel cum acesta a precizat în fata judecătorului de drepturi și libertăți cu prilejul soluționării propunerii de arestare preventivă.

Societatea comercială E. T. SRL a fost înregistrată în Registrul Comerțului la data de 08.05.2012”, a arătat instanța.

În document se mai arată că în fata judecătorului de drepturi și libertăți inculpatul Durlea a recunoscut faptul că a primit doi miei „de la numitul Ţ., dar nu cu titlu de folos necuvenit, ci ca și cadou, prin prisma relației mai vechi de amiciție care ar exista intre cei doi”, a mai arătat judecătorul.

În cazul lui Viorel Țepele, procurorii au obținut dovezi cum că în luna august 2021 a primit trei camioane cu agregate minerale de la reprezentanţii unei forme firmei, valoarea folosului necuvenit primit fiind de 2856 lei.

În dosarul ISCTR mai sunt cercetați Ioan Orha, Gelu Baicu, Mihai Pop și Vasile Șofron, toți  inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj,

De asemenea este cercetat Mădălin Popovici, viceprimarul comunei Sârbi din județul Bihor.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut