Un nou an universitar și o nouă lege a învățământului superior

Zeci de mii de studenți încep astăzi cursurile la Cluj-Napoca. Noul an universitar va fi deschis de patru universități clujene: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Academia de Artă și Desing și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Două dintre universitățile clujene au ales să înceapă cursurile mai devreme cu o săptămână. Este vorba de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și de Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

La Cluj-Napoca și desfășoară activitatea șase universități de stat și două private iar potrivit datelor Direcției Județene de Statistică din Cluj populația școlară din învățământul superior cuprinde 71.720 de persoane. În populaţia şcolară din învăţământul superior sunt cuprinşi şi studenţii de la master, cursuri postuniversitare, doctorat şi programe postdoctorale.

E primul școlar universitar când intră în aplicare noua Lege a Educației.

Legea învățământului superior prevede ca rectorii să poată rămâne în funcție încă 10 ani după intrarea în vigoare a legii iar lucrările de doctorat să fie postate pe o platformă publică cu 90 de zile înainte să fie susținute.
De asemenea, se prevede ca în 30 de zile de la descoperirea unui plagiat, rectorul să ceară în instanță anularea diplomei.

Se înființează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Din nou despre componenta biomedicală

La Universitatea „Babeș-Bolyai”, festivitatea de deschidere a anului universitar a avut loc sâmbătă în Aula Magna în prezența a numeroase cadre didactice și studenți, cursurile urmând să înceapă de astăzi, 2 octombrie.

Rectorul Daniel David a arătat că în mandatul său una dintre priorități a vizat dezvoltarea componentei de inginerie și tehnologie. „În lumea de astăzi o universitate comprehensivă nu poate exista, să fie puternică și inovativă, fără o componentă puternică de inginerie și tehnologie, și prin preluarea Universității din Reșița am reușit să dezvoltăm acest lucru împreună cu programele pe care le-am făcut în zona ingineriei.

De asemenea am pus bazele dezvoltării componentei biomedicale”, a explicat Daniel David.

Rectorul a readus în discuție importanța componentei biomedicale, arătând că o universitate comprehensivă astăzi nu există fără acest domeniu. „În zona biomedicală se publică cel mai mult, se citea cel mai mult, sunt granturi majore iar UBB nu poate să nu fie parte a acestei dezvoltări civilizaționale. Sperăm să o facem împreună cu colegii noștri care au astfel de demersuri în Cluj și în țară și cu colaboratorii noștri din zona EUTOPIA”, a spus universitarul.

Rectorul a spus că UBB a rezistat doar șase ani în ranking-ul Shanghai  din cauză că arhitectura academică din România are o problemă. „Dacă erau trei universități din României acolo și nu eram noi ar fi fost o problemă a noastră. În condițiile în care nu ai nicio universitate ranking-ul Shanghai  înseamnă că e rău pentru țară și că ai o problemă cu arhitectura academică”, a spus universitarul.

El și-a exprimat speranța că după toate perioadele de alegeri, toată lumea va înțelege să investească în specializarea inteligentă care poate pune Clujul pe harta internațională.

UBB s-a deschis enorm spre societate”

Rectorul Daniel David a subliniat faptul că, alături de studenți, comunitatea devine mai puternică.

Avem peste 16.000 de studenți, la programele de licență, masterat și doctorat, care vin din toate județele țării și din București, și din 35 de țări, astfel încât comunitatea noastră devine cu ei mai puternică, și sperăm că ei vin cu un suflu nou care să ne stimuleze să ne dorim să fim mereu cei mai buni din țară, foarte buni la nivel internațional și să rămânem cea mai importantă comunitate academică din România.

Acest an universitar se leagă și de sfârșitul mandatului acestei echipe, iar mesajul meu se leagă și de evaluarea acestui mandat prin prisma a ce am promis, astfel încât să știm ce lăsăm la conducerea Universității Babes Bolyai din Cluj-Napoca. Sunt trei lucruri mari care se leagă de acest mandat. Ca psiholog, am fost foarte atent să stimulez o cultură organizațională vie.

(…)Ca psiholog am încercat să duc valorile tradiției și excelenței în mintea fiecăruia. A doua mare contribuție se leagă de faptul că această universitate a reușit să pătrundă prin profilul pe care îl are într-o ligă a celor mai bune universități europene unde intri pe bază de invitație, deocamdată suntem 21. Este un profil al acelor universități care au curajul să spună următorul lucru – funcția noastră principală este să generăm cunoaștere și în procesul generării cunoașterii formăm foarte bine și studenți, iar ei cocreează cu noi actul academic. Și avem relații cu societatea, relații inovative. Nu-i un lucru ușor, iar când spun acest lucru, de obicei îmi ridic în cap foarte mulți colegi rectori care îmi spun că prima misiune a noastră este să formăm absolvenți”, a spus Daniel David.

El a punctat și faptul că cercetarea este fundamentală pentru o universitate modernă, iar un alt aspect important semnalat a fost că UBB s-a deschis enorm spre societate. „Am spus că această universitate va avea un activism civic pe următoarele direcții- protecția valorilor europene și nord americane vestice cu valorizarea tradițiilor românești, și o atitudine rațională în societate, cum s-a văzut și în timpul pandemiei. (…) În acest mandat au venit doi comisari europeni, trei case regale, 17 ambasadori, un președinte de stat, un premier, am avut o prezență foarte puternică fiindcă lumea a înțeles ce face UBB în spațiul public. Dincolo de această legătură cu societatea sub aspect social avem o legătură foarte puternică cu mediul socio-economic”, a mai spus David.

O altă componentă este resursa umană. Interesul meu a fost ca dacă sunt bani, să-i duc la oameni, cât am putut, i-am dus. La UBB am creat contextul ca pe lângă salar, să putem câștiga mult mai mult, să putem aplica pentru granturi, oricine își poate aproape dubla salariul, dacă aplică pentru granturi și atrage bani”, a exemplificat el, subliniind că universitatea stă la capitolul financiar foarte bine.

El a mai spus că toate aceste dezvoltări s-au văzut în rankinguri, UBB fiind de șapte ani prima în metaranking.

Mesajul meu este acesta – am intrat în „liga campionilor”, împreună în următorii ani va trebui să creștem acolo, și știm ce va trebui făcut pentru a crește în această ligă. Bine ați venit cei peste 16.000 de studenți, și așteptăm să ne ajutați să creștem în „liga campionilor:”, a transmis el.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut