Teren de la CJ Cluj pentru extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative ,,Sfântul Nectarie”

Consilierii județeni vor dezbate în ședința din 31 octombrie un proiect de hotărâre ce vizează atribuirea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului în folosință gratuită a unui teren de 800 mp aflat în proprietatea publică a Județului Cluj și care în prezent este utilizat de Școala Profesională Specială ”Samus” Cluj-Napoca. Mitropolia a solicitat acest teren pentru a putea extinde Centrul de Îngrijiri Paliative ,,Sfântul Nectarie”.

 

Ținând cont de numărul mare de pacienți cu afecțiuni oncologice terminale aflați pe listele de așteptare ale Centrului de Îngrijiri Paliative ,,Sfântul Nectarie” – 130 de persoane, majoritatea tineri, capacitatea fiind de doar 40 de paturi – Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre privind transferul unui teren din proprietatea județului Cluj în proprietatea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului pentru a răspunde acestei nevoi.

Astfel, Consiliul Județean Cluj continuă susținerea acordată în vederea extinderii suprafeței Centrului de Îngrijiri Paliative ,,Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, unitate dedicată pacienților cu afecțiuni oncologice.  Numărul tot mai mare de bolnavi, unii dintre aceștia mult prea tineri pentru a face față singuri acestor încercări, impune creșterea capacității de găzduire a acestui centru, fapt pentru care am propus transferul unui teren alăturat pentru extindere. Asigurăm, astfel, șansa la un tratament adecvat acestor cazuri speciale”, a anunțat Alin Tișe

Centrul de Îngrijiri Paliative ,,Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a fost inaugurat în 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, pe un teren pus la dispoziție de către Consiliul Județean Cluj încă din anul 2007.

Această unitate cuprinde, la acest moment, un număr de 40 de paturi în regim de spitalizare continuă, farmacie cu circuit închis, un centru de zi, un paraclis și o sală de conferințe. De la momentul înființării au trecut pragul acestui așezământ peste 6.000 de pacienți din toate colțurile țării, mai bine de 130 de bolnavi cu afecțiuni oncologice așteptând, în prezent, un loc pentru a beneficia de ajutor specializat.

Proiectul medico-social ,,Sfântul Nectarie” este unic în această parte a Transilvaniei, serviciile medicale oferite fiind completate de asistență religioasă și psihologică care îi include nu doar pe pacienți ci și pe aparținătorii acestora.

Anul trecut, de serviciile centrului, au beneficiat un număr de 732 de pacienți.

Într-un studiu realizat de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice se precizează că Dintr-o cercetare a Ministerului Sănătății din anul 2015 reieșea că județele cu cea mai ridicată nevoie de îngrijire paliativă (peste 6000 persoane pe an) erau Prahova în Regiunea Sud, Dolj în regiunea Sud-Vest și capitala București. Alte județe cu nevoie ridicată (peste 5000 persoane anual) sunt Constanța în Regiunea Sud-Est, Iași, Suceava și Bacău în Regiunea Nord-Est, și Bihor și Cluj în Regiunea Nord-Vest.”

Una din propunerile elaborate în cadrul studiului, vizează dezvoltarea unor centre regionale de acordare a îngrijiri paliative în județele cu Institute Oncologice (București, Cluj, Iași).

Preotul-medic Bogdan Chiorean, cel care conduce Centrul ,Sfântul Nectarie”, spune că există liste de așteptare, iar cererile sunt enorme.

La mijlocul acestei luni, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a pus piatra de temelie a unui centru de îngrijiri paliative pediatrice, care ar urma să fie construit în trei ani, sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului.

„Avem experienţa Centrului de Îngrijiri Paliative ‘Sf. Nectarie’, care, din 2013, a asistat gratuit peste 6.000 de pacienţi din 35 de judeţe. Sperăm ca noul centru pentru copii să poată fi dat în folosinţă peste trei ani, în condiţiile în care nevoia de îngrijiri paliative pediatrice este deosebit de crescută în România”, a declarat managerul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, părintele Bogdan Chiorean.

Viitoarea unitate medicală -Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”- se va construi pe un teren de 1.400 metri pătraţi, în satul Sânnicoară, comuna Apahida, teren primit ca donaţie, şi va asista copii cu cancer, în diferite stadii ale bolii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut