Medicii de familie nu mai eliberează rețete de la distanță pentru că nu mai sunt plătiți

Majoritatea medicilor de familie nu vor mai consulta și nici nu vor elibera rețete de la distanță, în pofida asigurărilor incluse într-un comunicat al Casei de Sănătate că aceste servicii se mențin și după data de 1 iulie.

Ceea ce omite să se spună în comunicat este faptul că, potrivit noului contract-cadru, în vigoare de la 1 iulie, aceste servicii prestate de medicii de familie nu mai sunt decontate. Medicii de familie pot consulta și elibera rețete la distanță, într-adevăr, dar nu sunt plătiți pentru asta și, ca atare, puțin probabil că o vor face.

E o manipulare a informației”, spune Emiliana Costiug, președinta Asociației medicilor de familie din Cluj, referindu-se la comunicat. ”Casa de asigurări spune o jumătate de adevăr. De la 1 iulie, consultațiile la distanță nu mai sunt decontate ca serviciu medical. Dacă vrei, dacă ai timp, posibilitate și resurse poți să îl asiguri pacienților de pe lista ta, dar pro bono”.

Emiliana Costiug : ”Să aloci resurse pentru un serviciu nedecontat nu e un act managerial sănătos”

Reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanţă (consultaţiile medicale şi reţetele electronice) se menţin şi după data de 1 iulie, în conformitate cu noul contract-cadru şi cu normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, a informat, joi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Același comunicat omite să menționeze că medicii de familie nu mai sunt plătiți pentru consultațiile la distanță și pentru acordarea de rețete. Doar medicii din ambulatoriu mai sunt plătiți pentru aceste servicii.

În condițiile în care acest serviciu este în continuare decontat în ambulatoriul de specialitate și pentru medicii de familie nu, îmi pare un act profund discriminatoriu față de cadrele medicale care au relația cea mai directă cu pacienții”, spune Emiliana Costiug, președinta Asociației medicilor de familie din Cluj.

Astfel încît, în ce-i privește pe pacienți, starea de fapt rămâne cea existentă de la 1 iulie încoace. Singura schimbare e că mediatizarea comunicatului a înroșit telefoanele din cabinetele medicilor de familie. ”Trebuie să-i explici fiecărui pacient în parte. E greu și ia și timp”, mărturisește doamna Costiug.
”Sunt două aspecte -explică ea- unul administrativ și unul moral. Cel moral este legat de discriminare. Mi se pare anormal și discriminatoriu ca, într-un segment al furnizării de servicii medicale să acorzi plata serviciului, iar pe alt segment, care e și cel mai păgubit și cu toată birocrația pe cap, să îl lași fără finanțare și să se descurce cu pacienții. Noi avem și o realție mai deosebită cu pacienții, medicul de familie își cunoaște pacienții, nu-i poate refuza, această discriminare a medicilor nu e corectă.”

În ce privește aspectul administrativ, doamna Costiug spune că e improbabil ca medicii de familie să aloce resurse de timp și de personal pentru un serviciu neplătit. Vor prefera să cheme oamenii la cabinet și să-i consulte fizic.

Solicitările sunt multe la cabinetul medicului de familie , suntem cu resurse de personal limitate, lucrăm doar un medic și o asistentă, răspundem la telefoane și la mailuri, plus toată birocrația. În momentul în care am solicitări pentru o consultație, au prioritate cei care sunt în cabinet; nu o să mă ocup de o consultație la distanță, care e un serviciu neplătit și cu responsabilitate egală. Până acum au fost condițiile acestea de pandemie și cumva am fost acoperiți, dar de acum încolo medicul riscă să i se impute o rețetă pe care a eliberat-o la distanță și pentru care nici măcar nu a fost plătit. Scrierea unei rețete nu e un lucru simplu, trebuie să respecți protocoalele și să te încadrezi într-o mulțime de restricții existente pentru multe medicamente. În aceste condiții, să aloci resurse de timp și de personal pentru un serviciu nedecontat nu e un act managerial sănătos. Trebuie ca acel cabinet să supraviețuiască”, explică doctorița Costiug.

Ea spune că sunt la îndemână alte instrumente pentru a nu-i purta pe bolnavi sau aparținători pe drumuri. ” Când am semnat noul contract, noi (asociația medicilor, n.r.), am atras atenția că de la 1 iulie consultația la distanță nu se mai decontează. Dacă se dorea un confort al pacientului, Casa putea, de pildă, să aprobe eliberarea rețetelor pentru șase luni. Pacientul să meargă în fiecare lună cu rețeta la farmacie fără să mai treacă pe la medicul de familie. Nu s-a vrut. În schimb, ocupă timpul medicilor de familie și le solicită să îți asume responsabilitatea și să se expună suplimentar fără a fi plătiți.

Comunicatul Casei manipulează prin omisiune


„Întrucât dorim să utilizăm în continuare, în beneficiul persoanelor asigurate, experienţa acumulată în timpul pandemiei de COVID-19, nu numai că am menţinut consultaţiile la distanţă, ci am şi lărgit sfera de aplicabilitate a acestora”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.
Astfel, atât medicii de familie (neplătiți, n.r.) cât şi medicii de specialitate din ambulatoriu (plătiți, n.r.) pot acorda consultaţii la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare, precum şi pentru afecţiunile cronice, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective.
„Medicul consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, şi emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv reţeta electronică online sau offline pentru medicamente compensate. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, se precizează în comunicat.
În cazul consultaţiilor la distanţă acordate de medicii de specialitate din ambulatoriu, pacienţii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.
Tot la distanţă pot fi acordate terapiile psihiatrice, precum şi sfatul genetic, cărora li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile diagnostice şi terapeutice efectuate în cabinet.
De asemenea, arată CNAS, se pot acorda la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum şi în specialitatea psihopedagogie specială – logoped. Şi acestor servicii conexe li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet.

E o manipulare a informației”, arată Emilia Costiug. ”Medicii de familie pot într-devăr consulta și prescrie rețete, dar numai dacă vor să facă voluntariat.”

Caius Chiorean

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut