12 ani de la modernizarea celui mai cunoscut obiectiv turistic din județul Cluj

Cel mai titrat obiectiv turistic al Turzii, mina de sare, a împlinește în 22 ianuarie 12 de ani de la inaugurare.

Salina Turda a fost deschisă publicului în 1992 pentru a exploata potenţialul oferit de mediul salin. În 2005, Primăria Turda a început elaborarea unui proiect de amenajare a zonei Durgău-Valea Sărată-Salina pentru relansarea activităţii turistice din zonă.

Lucrările de modernizare au început în anul 2008 şi s-au ridicat la 5.807.120 Euro, din care 950.000 Euro, contribuţia Consiliului Local Turda. Prin această investiţie s-a dorit dezvoltarea turismului din zonă, a mediului de afaceri şi comunităţii locale în general, prin creşterea atractivităţii zonei şi crearea de noi locuri de muncă.

Proiectul a avut în vedere lucrări de amenajare a infrastructurii turistice şi balneare, creşterea potenţialului lacurilor sărate, crearea unei legături directe între Salina şi Zona Durgău-Valea Sărată.

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei spune că în acest an ar putea fi semnat contractul de finanțare pentru noua etapă de dezvoltare a Salinei Turda.

Este vorba de proiectul de reabilitare a Minei Iosif, a Salinei Turda.

„Este un alt proiect în valoare de cca 40 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate a fost făcut acum 4 ani. Trebuie doar actualizat, dar actualizarea nu presupune prea mult timp. Trebuie doar reactualizat ce către cel care l-a elaborat inițial. Pe lângă dublarea capacității de vizitare, vorbim despre cu totul altceva. Vom avea 5 lifturi cu capacitate de 18 persoane. Va fi cu totul science-fiction, lifturile vor ajunge până la suprafața solului, deasupra minelor, intr-un foișor generos, de unde se va coborî in Rudolf cu un alt lift.

Vreau să vă spun că noi am pornit un proces major de reabilitare/modernizare a Salinei Turda. Va exista o platformă online de unde cetățenii își vor cumpăra bilete atât de intrare în Salină, cât și la toate punctele de agrement din interior. Vom extinde și locurile de parcare. Prin intermediul acestui proiect, vom putea ajunge la 15.000 de turiști, pe zi, în perioada sezonului turistic.”, a spus Matei.

Primele lucrări miniere pe amplasamentul actualei saline datează din 1690. În anul 2000 zona a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional, considerată un muzeu de istorie a mineritului de sare.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut