„Zboară cocorii”, capodoperă a celei de-a şaptea arte, în proiecţie specială la Cinema „Dacia”

Cinefilii sunt invitaţi să vizioneze, joi, 3 mai, de la ora 18,30, la Cinematograful Dacia, o capodoperă a celei de-a şaptea arte: „Zboară cocorii” în regia lui Mikheil Kalatozishvili, cu actorii Tatiana Samoilova şi Aleksei Batalov în rolurile principale. Un merit deosebit în realizarea filmului l-a avut operatorul Sergey Urusevskiy, căruia i se datorează secvenţele impresionante cu zborul cocorilor, panoramările rapide şi prim-planurile realizate cu o cameră portabilă.

Filmul turnat în 1957 a avut un succes răsunător, fiind distins cu Marele Premiu – Palme d’Or-la Festivalul de la Cannes, din 1958. Actriţei Tatiana Samoilova, care a jucat rolul Veronicăi, i-a fost decernată, la festival, Menţiunea specială pentru interpretare feminină. Zece ani mai târziu, Samoilova a fost distribuită în rolul principal în ecranizarea romanului „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, în regia lui Aleksandr Zarkhi, intrând, memorabil, în galeria marilor actori ai lumii. Originară din Sankt Petersburg, Tatiana Samoilova s-a stins din viaţă pe 4 mai 2014, chiar în ziua în care a împlinit 80 de ani.

Aleksei Batalov (1928-2017), interpretul lui Boris din „Zboară cocorii”, a fost un mare actor şi regizor. Publicul l-a apreciat şi pentru rolul Gosha din filmul „Moscova nu crede în lacrimi” (1980) – Oscar pentru cel mai bun film străin, în 1981.

În „Zboară cocorii”, Veronika şi Boris, doi tineri îndrăgostiţi din Moscova, sunt despărţiţi de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Lumea micilor bucurii cotidiene se prăbuşeşte, oameni dragi devin victime ale conflagraţiei, dar Veronika îşi spune, în fiecare zi, că iubitul ei plecat pe front se va întoarce. Speranţele ei se spulberă în ziua în care află că Boris nu mai este în viaţă.

Filmul va fi prezentat, înaintea proiecţiei, de Judit Bartalis-Bán şi Ucu Bodiceanu.

Evenimentul cinematografic este organizat de Casa Municipală de Cultură, Centrul Cultural Rus din Cluj-Napoca şi Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale.
Intrarea este liberă.

Carmen FĂRCAȘIU

Articole din aceeasi categorie