Yamato

Yamato – The Drummers of Japan pe scena Operei Naţionale Române Cluj!

vineri 9 noiembrie, 19. 30

Yamato – The Drmmers of Japan/Percuţioniştii din Japonia a luat fiinţă în 1993, în provincia Nara/leagănul culturii nipone, din şi la iniţiativa lui Masa Ogawa, care este şi directorul artistic. Turneele au început cinci ani mai târziu, reţinând până în prezent, peste 2500 de concerte în peste 50 de ţări ale lumii şi peste 1, 5 milioane de spectatori care I-au aplaudat la scenă deschisă.

Cei 17 percuţionişti duc mai departe tradiţia instrumentului taiko, instrument cu o istorie extrem de interesantă. Taiko are o origine mitologică în folclorul japonez , însă înregistrările istorice sugerează că taiko a fost introdus în Japonia prin influenta culturală coreeană și chineză încă din secolul al VI-lea. Unele taiko sunt similare cu instrumentele originare din India. Dovezile arheologice susțin de asemenea ideea că taiko erau prezenți în Japonia în timpul secolului al VI-lea înperioada Kofun. Funcția lor a variat de-a lungul istoriei, variind de la comunicare, acțiune militară, acompaniament teatral și ceremonie religioasă la spectacole atât de festival, cât și de concert.

Cea mai mare tobă cântăreşte 450 kg, fiind făcută dintr-un trunchi de copac vechi de 400 ani!

În prezent, Yamato se află într-un turneu est – european pe axa Cehia – Ungaria – România (Cluj – Napoca, Bucureşti) – Bulgaria, luna martei a anului viitor având concerte în… Italia.

Personal, am văzut live un show susţinut de percuţioniştii niponi, la Bochum în 1997, spectacolul este unic, copleşitor fără exagerare. Este genul de spectac ol care trebuie văzut.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie