Vrednic este!

… s-a auzit, din sute de glasuri, sâmbătă, la Cluj-Napoca, în fața Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, la ceremonia de înscăunare a noului episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop.

„În aceste clipe solemne (…) mulțumesc din adâncul sufletului Preasfintei Treimi pentru că a îngăduit să fiu slujitorul Bisericii lui Dumnezeu în Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Ceremonia înscăunării îmi oferă prilejul de a reînnoi fidelitatea și atașamentul meu față de Sfântul Părinte Papa Francisc, Episcopul Romei, care prezidează cu dragoste Biserica Catolică. Îl asigur pe Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscopul major, și pe episcopii Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, că văd voința Domnului în decizia transferării mele din funcția de episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj în înalta și dificila misiune de episcop și păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla. Motiv pentru care le mulțumesc și totodată îi rog să mă însoțească cu dragostea și rugăciunile lor pentru a putea împlini lucrarea Domnului” – a spus, în cuvântul său, noul episcop de Cluj-Gherla.

„Îmi doresc o bună colaborare cu toate cultele prezente pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla”

Acesta a continuat spunând că de acum este nu doar conducătorul unei „vechi și demne instituții eclesiastice, care a contribuit semnificativ, de-a lungul istoriei, la viața morală, spirituală și culturală a societății românești”, ci și „păstor al unei Biserici vii și dinamice”. „(Providența) îmi dăruiește o nouă familie pe care eu, cel din urmă venit, o îmbrățișez cu iubire și cu adâncă recunoștință. O familie frumoasă, familia lui Dumnezeu și a fiecăruia dintre noi, unde frații și surorile, credincioșii, călugări, călugărițe și confrați preoți sunt uniți prin Cuvântul și Cina Domnului, prin rugăciune și prin mărturie creștină. Vom împărtăși de acum înainte același drum și aceleași speranțe, bucurându-ne împreună și susținându-ne reciproc atunci când vom trece prin încercări și greutăți” – a mai spus PS Claudiu Lucian Pop, adăugând că „în această nobilă familie, niciodată nu vor fi uitați înaintașii și părinții noștri, iar moștenirea lor spirituală va fi mereu cultivată”.

„Să rămânem, așadar, în dragostea lui Dumnezeu, iar dragostea înseamnă întâlnire, ascultare, dialog, insuflă solidaritate cu fiecare persoană și dorința implicării în schimbarea în bine a societății noastre. Tocmai pentru că dragostea lui Hristos ne stăpânește, ne dorim în continuare un parteneriat stabil cu autoritățile statale, centrale și locale, cu instituțiile universitare și culturale, pentru a lucra împreună la edificarea binelui comun care este indisolubil legat de valoarea demnității, a moralității (…). Îmi doresc o bună colaborare cu toate cultele prezente pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. Știți disponibilitatea regretatului episcop Florentin, știți dăruirea până la jertfă pentru Neam și Credință a Cardinalului Iuliu Hossu, Fericit episcop-martir. Știți că Biserica Greco-Catolică și-a făcut vocație din iubirea de Dumnezeu și de Țară. Nici eu nu pot gândi altfel misiunea mea. Sunt convins că doar împreună, toți împreună, cu ajutorul Domnului, putem face ceva bun pentru viața și mântuirea semenilor noștri., pentru Țară, pentru lumea în care trăim. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!” – și-a încheiat mesajul, rostit înainte de a primi însemnele arhierești ale noii demnități, PS Claudiu Lucian Pop.

O îmbrățișare „istorică”

Un gest spontan, primit însă cu mare bucurie de toți cei prezenți, a fost acela când noul episcop de Cluj-Gherla a coborât de pe esplanadă pentru a-i îmbrățișa, cu frățească dragoste întru Christos, pe mitropolitul ortodox al Clujului, pe PS Vasile Flueraș (Someșanul) și pe episcopul reformat, prezenți la ceremonia de înscăunare.

A fost un gest neanunțat, neașteptat, care i-a luat pe toți prin surprindere, dar cu atât mai mare a fost bucuria, mai cu seamă a mitropolitului Andrei. (De altfel, gestul s-a repetat două ore mai târziu, pe esplanadă, după ce ÎPS Andrei și-a rostit mesajul de felicitare adresat noului episcop eparhial).

„Te numim pe tine, venerabile frate în Christos, episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla”

Ceremonia propriu-zisă a înscăunării a început prin citirea, de către PS Mihai, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, a Decretului PF cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major, de numire a PS Claudiu Lucian Pop ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla: „… Având consimțământul episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice (…), după ce am informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, prin prezentul Decret te numim pe tine, venerabile frate în Christos, episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. După luarea în posesie canonică a eparhiei vă revin toate drepturile și obligațiile funcției de episcop eparhial prevăzute de Codul Canoanelor Bisericilor Orientale și Dreptul particular al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Prin mijlocirea Preacuratei Doamnei Noastre de Dumnezeu Născătoare și Pururea Fecioară Maria, a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a Sfântului Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, a Fericiților episcopi-martiri greco-catolici și a tuturor sfinților, în numele Marelui Arhiereu Christos cerem Preamilostivului Dumnezeu să trimită asupra Preasfinției Voastre darurile Preasfântului Spirit, spre lauda și mărirea Preasfintei Treimi, spre întărirea comuniunii cu Biserica Romei, a fidelității față de tradiția Bisericii Române Unite și a propovăduirii Evangheliei în sânul neamului românesc”.

După citirea Decretului, noul episcop eparhial de Cluj-Gherla a fost înveșmântat cu mantia arhierească a ÎPS George Guțiu, apoi i-a fost înmânat toiagul arhieresc al PS Florentin: „Primește toiagul acesta, ca să păstorești turma lui Christos cea încredințată ție. Și celor ascultători să le fie de la tine toiag de reazem și întărire, iar pentru cei neascultători și nestatornici să-l întrebuințezi pe el ca toiag de deșteptare, toiag de de certare” – a spus PS Mihai. În final, PS Claudiu Lucian Pop a fost așezat pe tronul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla. Acesta este Scaunul din Catedrala Episcopală pe care a șezut și Fericitul Iuliu Hossu, iar mai apoi ÎPS George Guțiu și PS Florentin Crihălmeanu.

„Un păstor după chipul bunului Iisus”

„În urmă cu doi ani, în cadrul vizitei apostolice în țara noastră, Sfântul Părinte Papa Francisc a citat (…) cuvintele memorabile rostite de Fericitul episcop Iuliu Hossu: «Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinței, pentru ca să dăruim iertarea și a ne ruga pentru convertirea tuturor». Ridicându-i la cinstea altarelor pe cei șapte martiri ai Bisericii și ai neamului nostru, urmașul Sfântului Petru a afirmat cu tărie spunând: «Aici, la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și de milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice, care de trei secole dați mărturie cu ardoare apostolică despre credința voastră». Credința acestei Biserici martire o celebrăm și astăzi, aici, în inima Transilvaniei, în episcopia Cardinalului vestitor al Marii Uniri, unde-l îmbrățișăm cu bucurie pe noul ierarh. Este cu atât mai sugestiv faptul că ne aflăm la umbra Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, prilej de aducere aminte a jertfei mântuitoare a celor care au crezut că nu trebuie să ne temem de cei care ucid trupurile. (…) Înscăunându-l astăzi pe noul ierarh, preoții, persoanele consacrate și credincioșii iubitei Eparhii de Cluj-Gherla primesc un păstor după chipul bunului Iisus, cel care nu a venit să i se slujească, ci ca el să slujească și să-și dea sufletul, răscumpărare pentru mulți. Prin înscăunarea de astăzi, episcopul Claudiu își primește eparhia ca pe o mireasă, iar el se va osteni în a o îngriji, în numele Mântuitorului” – a transmis Preafericirea Sa, Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, în mesajul citit de PS Mihai, episcop al Eparhiei „Sf Vasile cel Mare” de București.

În același mesaj, PF Lucian i-a amintit noului episcop de Cluj-Gherla că tronul pe care a fost înscăunat „este stropit cu sânge de martiri și înnobilat prin rugăciunea sufletelor sfinte care L-au mărturisit cu credință pe Christos, Lumina Lumii”. „Iisus Christos vă încredințează această eparhie ca să o slujiți, să o iubiți și să o cercetați cu aceeași grijă cu care el însuși cercetează poporul. (…)  Biserica noastră are încredere în tinerețea Preasfinției Voastre și în elanul Spiritului Sfânt care vă va insufla cele mai potrivite decizii. Poporul întreg vă așteaptă cu bucurie și speranță, urmând ierarhilor de vrednică pomenire, arhiepiscopul ad personam George Guțiu și episcopul Florentin Crihălmeanu. Preasfințite episcop Claudiu, să vă conduceți turma cu tăria lui Petru, cu încrederea lui Iosif și cu dragostea Mariei, Maica Sfântă. Să fiți păstor după inima Domnului, să pașteți oile și mielușeii acestei eparhii și să-i readuceți în staul pe cei aflați departe, mereu cu ochii ațintiți asupra lui Iisus, începătorul și plinitorul credinței noastre” – i-a transmis Cardinalul Lucian noului episcop, urându-i, totodată, „păstorire îndelungată și rodnică, în mijlocul poporului lui Dumnezeu”, care i-a fost încredințat.

Cardinalul Leonardo Sandri: „Să fiți un exemplu de dialog și de reconciliere, îndeosebi față de frații din Biserica Ortodoxă”

”Astăzi, când Eparhia de Cluj-Gherla vă întâmpină ca nou păstor (…), doresc să mă alătur în mod spiritual acestei celebrări, rugându-l pe Domnul să vă ofere darul discernământului și o inimă înțeleaptă și umilă, cu care să vă exercitați slujirea. (…)  Catedrala Eparhiei de Cluj-Gherla, dedicată Martorilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, este locul în care Preasfinția Voastră vă aveți Scaunul, un Scaun nu de triumf, ci de slujire, fiind chemat să păstoriți cu dragoste turma care vă este încredințată. În mod deosebit vă încredințez preoții, colaboratorii Preasfinției Voastre, persoanele consacrate și mai ales tinerii, care vin în număr mare în acest oraș, pentru a urma studii universitare în prestigioasele instituții academice” – i-a transmis noului episcop de Cluj-Gherla Eminența Sa,  Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, mesajul său fiind citit de PS Cristian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Făgăraș și Alba Iulia.

Totodată, Cardinalul Sandri l-a îndemnat pe PS Claudiu Lucian Pop să fie „un exemplu de dialog și de reconciliere, îndeosebi față de frații din Biserica Ortodoxă”, amintindu-i că „societatea românească de astăzi, care, la fel ca în alte țări din Europa și din lume, trăiește tentația unei profunde secularizări”, trebuie să găsească în cei care cred în Christos „o mărturie credibilă și o dragoste generoasă și solidară, îndeosebi cu cei mai săraci”.

„În această eparhie, turma să nu fie lipsită de ocrotirea păstorului și nici păstorul de ascultarea turmei sale”

Un îndemn similar, la o bună colaborare cu Biserica Ortodoxă, a venit și din partea Excelenței Sale Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, mesajul său fiind citit de monseniorul Mario Codamo, prim consilier al nunțiaturii.

«Vă voi da păstori după inima mea, care vă vor conduce cu știință și prudență». Această promisiune a lui Dumnezeu pentru poporul său astăzi se împlinește și pentru voi. Bunul păstor, prin intermediul Bisericii sale, vă încredințează grijii iubitoare a Preasfinției Sale Claudiu Pop, cu certitudinea că dânsul, având experiență în cârmuire, în îngrijirea pastorală și în viața spirituală, va ști să vă îndrume cu tărie în această nouă etapă a istoriei voastre bisericești, cu unica dorință de a fi o Biserică capabilă să-L mărturisească cu îndrăzneală pe cel Înviat, fără nici o ezitare, alături de celelalte Biserici creștine care conviețuiesc în spirit de fraternitate în Cluj.  O biserică deschisă tuturor provocărilor din lumea de astăzi, atentă la numeroasele suferințe umane și spirituale ce afectează societatea noastră, pentru a ajuta la construirea unei comunități fervente în dragoste fraternă și în pace. Îmi doresc ca în această Eparhie de Cluj-Gherla turma să nu fie lipsită de ocrotirea păstorului și nici păstorul de ascultarea turmei sale” – a transmis Nunțiul Apostolic, adăugând, pentru noul episcop de Cluj-Gherla, urarea unui „parcurs spiritual rodnic”.

Mitropolitul Clujului: „Nădăjduim ca tradiția bunelor relații dintre Bisericile noastre să continue”

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei, s-a referit, în mesajul său, la „tradiționalele bunele relații dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică”, existente la  Cluj, „în capitala Transilvaniei”.

„Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, dimpreună cu Nicolae Colan, în vremuri grele s-au îmbrățișat, s-au sprijinit (…). Aproape de noi, mitropolitul Bartolomeu Anania a fost în relații spirituale extraordinare cu regretatul episcop Florentin. Și eu, după ce am venit la Cluj, am fost în relații excepționale cu episcopul Florentin. Și atunci, nădăjduim ca această tradiție se va continua cu Preasfinția Voastră, pentru că așa cum zicea Cardinalul Sandri, trăim într-o lume ce se secularizează și e nevoie să confrățim efortul pentru a face misiune în fața lumii acesteia secularizate. Noi, creștinii, ar trebui să găsim calea înspre unitate absolută, pentru că Domnul Iisus Hristos zice, în rugăciunea adresată Tatălui (…): «Fă ca aceștia ce cred în Mine să fie una, așa cum Eu cu Tine una suntem, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis»” – a spus ÎPS Andrei.

Mitropolitul ortodox al Clujului a subliniat nevoia unei conlucrări pe tărâmul propovăduirii Evanghelice, exprimându-și speranța ca această conlucrare, promovată și de episcopul Florentin, să dăinuiască și pe mai departe.

Victor Opaschi: „Instalarea celui de-al 10-lea episcop de Cluj-Gherla, prilej de omagiere a trecutului glorios al Bisericii Greco-Catolice”

„Ceremonia de instalare a Preasfințitului Claudiu în demnitatea de al 10-lea episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla a Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolică este nu numai un prilej de bucurie, ci și de omagiere a trecutului glorios al Bisericii Greco-Catolice și de reafirmare a rolului istoric pe care aceasta îl are de jucat și de acum înainte în istoria poporului român” – a spus secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Acesta a subliniat, în mesajul său, „darurile prețioase pe care Biserica Greco-Catolică le-a făcut națiunii române de-a lungul timpului” și contribuția esențială a unor figuri ilustre de ierarhi și cărturari greco-catolici la dezvoltarea culturii și conștiinței naționale, evidențiind contribuția PS Florentin – „un partener elegant și sincer al Secretariatului de Stat pentru Culte, deschis dialogului interconfesional și ecumenic” –  la „afirmarea identității Bisericii Române Unite, pe linia începută de iluștrii săi predecesori.

Acesta l-a felicitat pe PS Claudiu pentru noua demnitate la care a fost chemat, exprimându-și convingerea într-o colaborare viitoare în domenii de interes comun dintre statul român și Eparhia de Cluj-Gherla.

Emil Boc: „Să facem din Cluj-Napoca un oraș de referință prin arta de a trăi împreună”  

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost al doilea laic care l-a felicitat pe PS Claudiu, în numele său și în numele clujenilor, pentru înscăunarea ca episcop eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla.

„Aveți o misiune pe cât de nobilă, pe atât de grea și de provocatoare, de a continua munca Fericitului episcop martir Iuliu Hossu, făuritor al României întregite și cel dintâi cardinal român, al cărui Scaun episcopal îl continuați. Să continuați testamentul pe care Preasfințitul Florentin Crihălmeanu vi l-a lăsat: dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase, precum și un patriotism luminat, în spiritul conlucrării spirituale într-o Europă care unește religii și popoare (…)” – l-a îndemnat Emil Boc pe noul episcop de Cluj-Gherla.

Și a continuat, spunând: „Preasfinția Voastră, Clujul, astăzi, vă deschide brațele, și vă îmbrățișează cu drag. Clujul este acel loc în care Estul întâlnește Vestul și Vestul întâlnește Estul. Clujul este acel loc unic în lumea aceasta unde turnurile gotice se îmbină cu cupolele bizantine, este acel loc unic în care pe o rază de un km pătrat găsiți șase culte creștine – ortodox, greco-catolic, romano-catolic, lutheran, unitarian, reformat și o sinagogă. Nicăieri în Europa nu veți găsi așa ceva. Găsiți un loc în care toleranța, multiculturalismul, spiritul ecumenic sunt lucruri obișnuite printre noi. Sunt lucruri la care fiecare dintre clujeni au contribuit și la care contribuie în fiecare zi. Mesajul Înaltpreasfinției Sale, mitropolitul Andrei Andreicuț, a fost unul care a arătat chintesența acestui oraș, a forței și a puterii noastre ca și comunitate, capacitatea noastră, care înseamnă, indiferent de lucrurile care ne diferențiază, credința, originea, averea, dimensiunea socială. Toți suntem un singur Cluj și în această comunitate, Preasfinția Voastră, sunteți binevenit și împreună să ducem mai departe această lucrare a lui Dumnezeu, de a face din acest oraș minunat un oraș de referință în România și în lume prin arta de a trăi împreună”.

Mons. Marius Cerghizan: „Vă mulțumim, Preasfințite Claudiu, că ați acceptat această misiune, de a ne păstori”

Ultimul dintre vorbitori, părintele Marius Cerghizan, administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla după trecerea la Domnul a PS Florentin Crihălmeanu, i-a evocat, în cuvântul său, pe cei nouă episcopi pe care i-a avut până acum eparhia și cărora le urmează PS Claudiu.

„Preasfințite părinte Claudiu, prin numirea ca episcop eparhial de Cluj-Gherla primită din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, vă înscrieți în șirul arhiereilor care cu vrednicie au condus eparhia noastră. De aceea, în numele preoților, persoanelor consacrate și al credincioșilor eparhiei noastre, doresc să mulțumesc Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică și Sfântului Sinod pentru alegerea Preasfinției Voastre  ca episcop eparhial de Cluj-Gherla. Iar de aici, de pe esplanada catedralei dedicate martirilor și mărturisitorilor sec. al XX-lea, vă mulțumim că ați acceptat această misiune de a ne păstori și a continua munca predecesorilor Preasfinției Voastre și vă dorim ca bunul Dumnezeu să vă dăruiască mulți și sfinți ani, binecuvântați, de arhierească și sfântă păstorire” – a spus mons. Marius Cerghizan.

La finalul mesajului său, acesta i-a dăruit noului episcop de Cluj-Gherla, în numele credincioșilor, o icoană cu tema învierii lui Lazăr.

Ceremonia s-a încheiat cu salutul preoților, persoanelor consacrate și al diferitelor asociații din eparhie, adresat, în mod direct, noului episcop. Tot evenimentul s-a petrecut într-o disciplină desăvârșită, caracteristică, de altfel, Bisericii Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

M. TRIPON

Ceremonie-1 Ceremonie-2 Ceremonie-3 Ceremonie-4 Ceremonie-5 Ceremonie-6 Ceremonie-7 Ceremonie-9 Ceremonie-10 Ceremonie-11 Ceremonie-12 Ceremonie-13 Ceremonie-14 Ceremonie-15 Ceremonie-16 Ceremonie-17 Ceremonie-18 Ceremonie-19 Ceremonie-20
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut