„Voyeurist” în groapa cu dulăi

Un drum la Bucureşti şi nu pierd ocazia să mă arunc în…groapa din „Ştefan cel Mare”, în care nu am găsit tocmai lei paralei. Joacă Dinamo şi Gaz Metan Mediaş. Nu e meci amical, chiar dacă în tribune bate vântul prin sălcii. Stadionul e urât, aşa cum se spune şi la televizorul care de obicei minte cu neruşinare. Încerc să fac o poză, dar nici telefonul şi nici tribunele aflate mult prea departe de teren nu mă ajută.

Dinamo are zestre de play-off, stă mai bine decât Viitorul Constanţa, Astra Giurgiu şi CSMS Poli Iaşi, care evoluează la un nivel superior, dar nu poate sări gardul în curtea vecinului din pricina regulamentului. Dinamo e Albă ca Zăpada în variantă contemporană. E râvnită printre pitici, deşi e urătâ ca muma pădurii defrişată. Are trei coşuri purulente pe nas şi un herpes bucal, care o fac să nu se poată privi în oglindă decât pe întuneric. N-a mai vrut-o Miriuţă deşi i-a făcut de mai multe ori declaraţii de dragoste ca la Mircea Radu în emisiune, dar a luat-o Florin Bratu neexperimentatul. Euforic, Bratone a renunţat la costumul de mare specialist în fotbal şi a coborât în teren, în blugi şi pulover. A dat-o de gard la Craiova, în „sferturile” Cupei României, unde Dinamo a fost prezentă cu numele, dar de jucat n-a jucat nici ţurcă. Debut ratat pentru Bratu, dar scuze acceptate. La Dinamo e greu să faci performanţă cu arici la pungă şi jucători vopsiţi ca ouăle de paşti, posesori de CV-uri contrafăcute şi aere de mari vedete.

Dinamo şi-a început aventura în play-out-ul la care nici în glumă nu se gândeau „câinii” la startul campionatului. Prima adversară: Gaz Metan Mediaş, care a jucat rolul prinţului ce-i face avansuri deocheate Albei ca Zăpada amestecată cu zgură. Miza lu’ peşte prăjit şi reţeta…perfectă pentru tribune goale. N-avem fotbal, dar bine că avem echipe care cel puţin să-l mimeze.

 

Lideră printre piticii campionatului

Un al doilea debut pentru Bratu, de data aceasta în campionat. La a doua încercare i-a ieşit. A ghicit numărul impar dintre (şi nu între) 1 şi 3. Aviz celor care citesc pe diagonală şi aşteaptă, făcând analiză pe text, să-mi tragă preşul de sub picioare.

De remarcat, totuşi, curajul celui poreclit odinioară „Mitraliera”, de a miza pe mânji, pe sânge proaspăt, numai bun de donat. Timid, călare pe un pui de ponei, „prinţul” medieşean a ars gazul de pomană şi le-a prilejuit „câinilor” să exulte cu covrigii în coadă. Dinamo e campioana piticilor, doarme bine mersi pe şapte paturi deodată, dar nu-i foloseşte la nimic. Visează cai verzi pe pereţi şi se trezeşte tot la viaţa de…câine arestat în laţ. Între play-off şi play-out se înalţă de-acum marele zid chinezesc şi tot ce poate face Dinamo este să numere cărămizile până la ediţia viitoare a Ligii 1.

Marele câştig al meciului cu Gaz Metan Mediaş nu sunt atât cele trei puncte, cât mai ales tinerii promovaţi cu mult curaj de Florin Bratu, respectiv Popa, Olteanu, Corbu şi Moldoveanu. Ultimul a şi marcat, stabilind scorul final, 3-0. Etapa următoare din play-out programează „finala” pentru primul loc, între FC Botoşani şi Dinamo. Ultimul meci dintre cele două, disputat în sezonul regulat, s-a încheiat 0-0.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie