Voluntarul care l-a găsit pe copilul de trei ani din comuna Ciurila, distins de prefectul judeţului Cluj

Voluntarul clujean care l-a găsit pe copilul de trei ani din satu Şutu, comuna Ciurila, după ce a dispărut o zi şi o noapte, a fost distins de prefectul judeţului Cluj. Gabriel Buzdugan, membru al Asociaţiei CERT Transilvania a primit diploma „Onoare pentru Cluj” în semn de recunoştinţă pentru devotamentul şi solidaritatea manifestate în timpul acţiunii de căutare şi salvare a minorului Alexandru Rotar. La ceremonia care a avut loc în Sala Mare a palatului Administrativ au luat parte tatăl băiatului, Ovidiu Rotar, şeful IPJ Cluj, comisarul şef Constantin Ilea, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonelul Cristian Maxim, reprezentanţi ai Asociaţiei CERT Transilvania, precum şi membrii echipajului elicopterului IAR 330 Puma Socat cu care s-a acţionat în seara zilei de vineri 27 aprilie şi pe parcurusl nopţii de sâmbătă pentru găsirea copilului.

În acest context, prefectul judeţului Cluj a ţinut să le mulţumească tuturor celor implicaţi în acţiunile de căutare a copilului de trei ani, felicitându-i în mod special pe voluntarii de la Asociaţia CERT Transilvania.

Cu ocazia evenimentului de la Palatul Administrativ, Instituţia Prefectului Judeţului Cluj şi Asociaţia CERT Transilvania au semnat un protocol de colaborare care presupune punerea la dispoziţie din partea asociaţiei a unor autovehicule special echipate pentru zone greu accesibile, împreună cu şoferi experimentaţi şi voluntari în situaţii considerate de urgenţă.

„Din orice întâmplare trebuie să învăţăm ceva, cel mai eficient pentru toată lumea este ca Prefectura Cluj şi CERT Transilvania să încheie un protocol care are ca obiect colaborarea în situaţii de urgenţă şi alertarea voluntarilor în vederea participării la acţiuni de căutare”, a spus Aurel Cherecheş.

Gabriel Buzdugan, voluntarul care l-a găsit pe Alex, a povestit cum a reuşit să-l găsească pe micuţ: “Ceilalţi au mers în linie în altă parte. La un moment dat m-am oprit şi m-am dus pe jos să mă pot uita printre tufe, că erau tufe. (…) M-am dus pe partea dreaptă a drumului. Era o canapea lăsată, m-am uitat sub ea, era un cămin de apă, m-am uitat în jurul lui. (…) La un moment dat am văzut pe dealul celălalt o umbră mică, stătea în loc, aşa ca un băţ. Dacă se mişca, nu ştiu dacă mă duceam către el că ziceam că e cineva care caută. Nu s-a mişcat şi am văzut umbra. M-am dus către el încet şi până la urmă am văzut că era el (…). N-a avut nicio reacţie, se uita la mine şi l-am luat în braţe”, a povestit Buzdugan.

La rândul său, primarul comunei Ciurila, Teodor Popa a ţinut să îi felicite şi el pe cei implicaţi în găsirea lui Alex, anunţând că a decis să mărească gradul de siguranţă al cetăţenilor din comună, urmând ca în acest sens să monteze camere de filmat în toate localităţile acestei unităţi administrative.

La ceremonie a fost prezent tatăl copilului, Ovidiu Rotar, care, emoţionat, le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în căutarea lui Alex.

Asociaţia de voluntari CERT Transilvania a fost înfiinţată în anul 2009 şi se ocupă cu intervenţii de diverse tipuri în zone greu accesibile, în special din zona de munte, dispunând de maşini de teren.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie