Ambulanța Cluj are mașini vechi și personal insuficient. Angajații sunt suprasolicitați și se pregătesc de grevă

Federația Națională Sindicală Ambulanța România (FNSAR) a anunțat continuarea protestului declanșat anul trecut din cauza problemelor cu care se confruntă serviciile de Ambulanță, probleme de care nu este scutit nici Serviciul de Ambulanță din Cluj.

FNSAR a decis organizarea de mitinguri în fiecare serviciu de ambulanță, la sediul Guvernului cu participarea liderilor sindicatelor membre în FNSAR, precum și demararea strângerii de semnături pentru organizarea unei posibile greve.

Rareș Ghilea, președinte FNSAR Cluj și secretar general național al Federației a detaliat pentru Făclia Cluj care sunt necazurile și revendicările sindicaliștilor.

”Prima problemă este că am rămas fără contracte la mașini. În următorii 2-3 ani urmau să fie achiziționate 600 de mașini, dar DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat – n.r.) nu a semnat un contract. Așa că nu pot fi înlocuite mașinile vechi cu altele noi și cresc costurile de întreținere.

Pe urmă vrem să știm cine ne este șeful: DSU, Ministerul Sănătății, cine? Acum fiecare ne trimite hârtii, corp de control – nu mai știm nimic. Prin lege, ar trebui să aparținem de Ministerul Sănătății, deoarece, prin Constituția României și Legea 95, suntem subordonați ministrului Sănătății, și suntem finanțați sută la sută de la bugetul de stat.

Pe urmă intervine și factorul social: inflația este foarte mare, iar din 2018 nu am avut nici o echilibrare a salariului cu rata inflației. Așa că a crescut starea de nemulțumire a angajaților, și nici nu reușim să atragem noi angajați. Mulți dintre noi s-au pensionat, mai ales în perioada de pandemie. Noi avem în statut, prin Legea nr. 5, o prevedere care spune că medicii de urgență pot fi angajați din anul trei de rezidențiat, ceea ce este blocat acum, tot de DSU: au voie să vină la noi doar medici care au cursuri de urgență, cursuri care nu au fost organizate de câțiva ani.”, spune Rareș Ghilea.

Necazuri mari și în Cluj

Nici la Cluj situația nu este chiar veselă. ”Și la Cluj există o mare problemă. Starea de sănătate a angajaților cedează deja. Anul trecut au făcut infarct 6 persoane de la noi, toți sub 50 de ani, inclusiv eu. Asta se întâmplă și din cauza suprasolicitării. Eu nu am timp să merg la toaletă sau să mănânc un sandwich. Orice muncitor are pauză de masă, noi nu avem nimic.

De asemenea, nu reușim să atragem personal și nici nu avem câte posturi ar trebui. Pentru ca o mașină să fie funcțională trebuie 5 posturi, deoarece un angajat trebuie să fie în concediu. Deci este nevoie de șofer, asistent, ambulanțier și medic. Practic nu se dorește să se facă angajări. Deși se putea, pentru că în Cluj am fi găsit rezidenți de anul trei care să vină la Ambulanță. Motivul este tot la DSU, care ne-a blocat angajările. Conducătorii țării știu toate problemele astea.”, afirmă președintele FNSAR Cluj.

”Dar cea mai mare rușine a județului este că nu suntem în stare să facem un spital de urgență. Urgența din Cluj este depășită deja ca spațiu pentru preluarea pacienților. Nu mai vorbesc de Spitalul de copii. Degeaba se laudă cei din Bistrița cu spitalul pe care l-au făcut, pentru că nu au personalul corespunzător. Sau cei din Satu-Mare. Toată lumea vrea să vină în Cluj și, până la urmă, nu o să mai avem unde să ducem clujenii. În plus, Ambulanța trebuie să suplinească și medicii de familie, deoarece nici ei nu sunt suficient de mulți. Și atunci lumea apelează la Ambulanță, iar noi preluăm tot ce-i deficitar în județ, mergem și la cazuri de febră și la nașteri și la urgențe majore, de cod roșu.

Pe urmă, de ce s-au făcut substații la Băișoara sau Florești și nici măcar nu există o mașină acolo, și trebuie să meargă ambulanța din Cluj? Trebuiau să fie dotate și cu mașini.”, afirmă Rareș Ghilea.

Acum, FNSAR așteaptă întânirea conducerii Federației cu premierul și reprezentanții ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor, întâlnire convenită de anul trecut și care încă nu a avut loc. În funcție de răspunsul autorităților, urmează să fie stabilit calendarul acțiunilor viitoare, care ar putea include chiar și greva generală.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut