Viteza medie de lucru pe internet a crescut semnificativ în 2016

ANCOM a anunţat că 95 Mbps și 26 Mbps sunt vitezele medii de download la internet fix, respectiv mobil în anul 2016, conform Netograf.ro.

Pe parcursul anului trecut, utilizatorii de internet din România au beneficiat de viteze medii de descărcare de 95 Mbps pentru internet fix și 26 Mbps pentru internet mobil, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România.

Calitatea serviciului de internet din România este deja celebră în lume. Asta nu înseamnă însă că nu există loc de îmbunătățire. Comparativ cu anul 2015, în anul 2016 viteza medie de download experimentată în mod real de utilizatorii de internet fix din România a crescut cu aproximativ 78%, în timp ce viteza medie de download date internet mobil a înregistrat o creștere de 35%”, a declarat Eduard Lovin, director executiv Reglementare ANCOM.

ANCOM realizează, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici trimestriale și anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix și mobil din România, printre care și vitezele medii de descărcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat măsurători prin intermediul aplicației, separate în funcție de operator.

Testele efectuate pe www.netograf.ro arată că în anul 2016 utilizatorii români au experimentat viteze medii de download date internet fix și mobil în creștere la nivel național, comparativ cu anul 2015. Astfel, viteza medie de download date internet fix a ajuns de la 53,2 Mbps la 94,95 Mbps (creştere cu 78,4%), iar viteza medie de download date internet mobil a crescut de la 19,2 Mbps la 25,9 Mbps (creştere cu 34,7%).

Totodată, se constată o creștere și în ceea ce privește viteza medie de upload, de aproximativ 46%, de la 53,9 Mbps la 78,8 Mbps pentru serviciile fixe, respectiv de aproximativ 23%, de la 8,39 Mbps la 10,32 Mbps pentru serviciile mobile.

Cele mai mari viteze de lucru pe internet fix au fost furnizate de operatorul RCS & RDS, care a oferit o viteză medie download de 109,59 Mbps şi o viteza medie upload de 101,83 Mbps. La internet mobil, la viteză medie download campion este Orange Romania cu 32,61 Mbps, iar la viteză medie download supremaţia este deţinută de Vodafone România, cu 13,13 Mbps.

Articole din aceeasi categorie