Violența în familie, sancționată de polițiștii clujeni

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Gilău, care a încălcat obligațiile ce i-au fost impuse printr-un ordin de protecție, a fost reținut de polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești pentru nerespectarea hotărârii judecătorești și violare de domiciliu.

Potrivit IPJ Cluj, în noaptea de 30 septembrie, bărbatul a pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate, încălcând astfel ordinul de protecție prin care era obligat să păstreze o distanță minimă de 200 de metri de aceasta și de cei patru copii minori, precum și de domiciliul lor din Gilău. „Conform probatoriului administrat, în perioada august-octombrie 2018, bărbatul ar mai fi încălcat obligațiile impuse prin ordin de protecție, intrând fără drept în locuința persoanei vătămate, ori apropiindu-se de domiciliul acesteia. Cel în cauză este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești în formă continuată (patru acte materiale) și violare de domiciliu” – informează IPJ Cluj.

La data de 1 octombrie bărbatul a fost prezentat magistraților, care au dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 40 de zile.

IPJ Cluj atrage atenția că, pentru a putea fi luate măsuri față de agresor și pentru a ajuta victima să iasă dintr-o relație de tip abuziv, este important ca faptele de violență în familie să fie sesizate Poliției. Persoanele care sunt victime ale violenței domestice sunt sfătuite: să-și facă un plan de siguranță, care să conțină persoanele cu care pot discuta despre abuz, care le pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care le pot consilia și sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces și cărora le pot da spre păstrare documente importante, bani etc.; să se prezinte la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare și obținerea certificatului medico-legal; să se prezinte imediat la poliție pentru a depune plângere; să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violențe sau au fost victimele violențelor; să nu își retragă plângerea. De asemeni, victimele violenței domestice sunt sfătuite să solicite instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care le va apăra de agresor.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie