Vincze Loránt: „Clujul va deveni, pentru câteva zile, capitala minorităţilor”

UDMR va începe o acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea, la nivel european, a unor măsuri în domeniul protecţiei minorităţilor care va dura până în martie 2018, a afirmat, joi, la Cluj-Napoca, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de  preşedintele (Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene) FUEN, Vincze Loránt – în cadrul căreia au prezentat detaliile pregătirilor pentru Congresul FUEN – că Uniunea şi-a propus să adune un milion de semnături de susţinere a minorităţilor, dintre care 200.000 vor fi din România.
Cel de-al 17-lea Congres al FUEN va fi organizat la Cluj-Napoca, în perioada 17-21 mai, ocazie cu care formaţiunile membre ale FUEN vor discuta şi despre strategia de promovare a iniţiativei Minority Safety Pack (MSP), care urmăreşte implicarea instituţiilor Uniunii Europene în garantarea drepturilor minorităţilor naţionale. Kelemen a subliniat că Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN, iniţiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) şi Tineretul Naţionalităţilor Europene (YEN), scopul documentului, ce are ca moto „Nu eşti singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei”, fiind să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor membre la cel al UE. „Minority SafePack propune un set de măsuri şi acte normative care să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale şi minoritare, cultură şi învăţământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual şi alte instrumente media, sprijin regional (de stat)’, a explicat liderul Uniunii, precizând că pachetul de propuneri a fost depus în 2013 de comisia de iniţiativă. „Comisia Europeană, invocând lipsa de competenţă a UE, a refuzat înregistrarea. Iniţiatorii au apelat la Curtea de Justiţie a UE, au câştigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri şi a acceptat 9 propuneri din cele 12 iniţiale”, a precizat Kelemen. Potrivit acestuia, pentru continuarea demersului legislativ la nivelul forurilor europene, iniţiatorii trebuie să adune, în termen de 12 luni, un milion de semnături de susţinere, din cel puţin şapte state ale UE.
Campania de strângere de semnături va fi demarată pe 19 mai, cu ocazia Congresului FUEN, a adăugat preşedintele FUEN, Vincze Lorant, completând: „Clujul va deveni capitala europeană a minorităţilor timp de câteva zile. Vom vorbi foarte mult despre iniţiativa cetăţenească Minority SafePack, iar vineri 19 mai, vom lansa debutul campaniei, la Castelul Banffy din Bonţida. În câteva state – şi România este un exemplu -, există o abordare dogmatică a drepturilor minorităţilor. Autorităţile spun că este un model pe plan european, dar noi, în special minoritatea maghiară, ştim că nu este aşa. Iniţiativa noastră doreşte ca UE să fie garantul drepturilor minorităţilor”, a spus Vincze. „A venit vremea schimbărilor de mentalitate şi a schimbului de bune practici. Minority Safety Pack a pornit ca o iniţiativă a UDMR, şi-au găsit aliaţi în Tirolul de Sud, apoi în cadrul FUEN. Noul preşedinte al Parlamentului European a oferit înaltul său patronaj conferinţei care va avea loc la Bruxelles în 4 mai, pe tema MSP. S-a ales Ardealul pentru că aici trăieşte cea mai mare comunitate minoritară compactă, iar Clujul este capitala spirituală a maghiarilor. UDMR a devenit o organizaţie cheie în FUEN”, a explicat preşedintele FUEN.
Potrivit acestuia, după programul oficial, delegaţii vor vizita Clujul, Bonţida, Turda şi Săvădisla, iar primarul Emil Boc va oferi o recepţie în cinstea acestora. „Salut adoptarea indicatoarelor trilingve. Este un semn de normalitate. Sper că participanţii vor fi întâmpinaţi cu aceste indicatoare şi vor putea face poza de familie în faţa acestora”, a mai spus Vincze Loránt.
Precizăm că FUEN este cea mai importantă federaţie a organizaţiilor minorităţilor naţionale din Europa. Federaţia reuneşte 90 de entităţi politice din 32 de state. Din România, UDMR, Partidul Civic Maghiar, Forumul Democrat al Germanilor din România şi Fara Armânească sunt formaţiunile membre ale FUEN.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie