Vicepreşedinte ALDE, deputat Steluţa Cătăniciu: „Raportul GRECO, un document rupt de realitatea din România”

Deputatul ALDE de Cluj, Steluţa Cătăniciu, este de părere că raportul Grupului statelor împotriva corupţiei (GRECO) a fost întocmit doar pe baza speculaţiilor alimentate în spaţiul public de apărătorii sistemului şi ai instituţiilor de forţă. Parlamentarul clujean ţine însă să precizeze că raportul poate fi un prilej pentru a trage un semnal de alarmă ca politicienii să nu mai folosească rapoarte precum cel al GRECO drept scuză pentru a gira statul paralel şi acţiunile abuzive ale instituţiilor de forţă împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

„Propaganda din politica românească încearcă să îşi facă un titlu de glorie din raportul pe care GRECO l-a prezentat azi, cu privire la România. Aşa cum ne-au obişnuit deja, aplaudacii sistemului, în frunte cu PNL şi USR, se folosesc de orice ocazie pentru a apăra abuzurile petrecute în România ultimilor ani. Deşi raportul face referire la date vechi, care nu mai au legătură cu realitatea, politicieni şi diverse grupuri de apărători ai statului paralel au sărit ca arşi, atacând din nou modificările legilor justiţiei şi în mod halucinant, modificări care nu au avut loc niciodată.

Un raport GRECO nu cred că se poate face peste noapte, însă în cazul României, se pare ca da! Acesta este şi motivul pentru care concluziile respectivului raport sunt rupte total, voit sau nu, de realitate. Se vorbeşte despre modificarea legilor justiţiei, pierzând din vedere, cei care au redactat raportul, precum şi cei care îl promovează, că aceste modificări au trecut de controlul Curţii Constituţionale a României, că ele au fost puse în acord cu deciziile Curţii.

Prin intermediul acestui raport, GRECO cere României (probabil o greşeală de traducere) să renunţe la înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, pierzând din vedere că tocmai judecătorii au fost cei care au solicitat înfiinţarea acesteia, pentru a nu mai fi vânaţi pentru soluţiile pe care le dispun în dosare, întărindu-le astfel independenţa.

În continuare, GRECO este critic faţă de modificările legislative care nici măcar nu au intrat în dezbatere, fapt care nu poate avea decât o singură concluzie extrem de îngrijorătoare: raportul a fost întocmit doar pe baza speculaţiilor alimentate în spaţiul public de apărătorii sistemului şi ai instituţiilor de forţă. Pentru GRECO nu contează Parlamentul României, nu contează Curtea Constituţională a României, nu contează Consiliul Superior al Magistraturii din România, nu contează Constituţia României, părând că suntem judecaţi după practici care par a fi diferite doar pentru România, în materie de justiţie.

Pentru GRECO nu contează abuzurile comise de procurori, dosarele fabricate, încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor acestei ţări, nu contează protocoalele care au cutremurat România şi care nu se mai întâlnesc în nicio altă parte a Europei. Despre toate ilegalităţile întâmplate în ultimul timp nu am găsit un rând măcar, în raportul care este, din păcate, nu doar rupt de realitate, însă prin modul în care e redactat aduce o gravă atingere suveranităţii României.

Raportul poate fi un prilej să tragem un semnal de alarmă: politicienii să nu mai folosească rapoarte precum cel al GRECO drept scuză pentru a gira statul paralel şi acţiunile abuzive ale instituţiilor de forţă împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, spune Steluţa Cătăniciu, arătând că, „conflictul intern şi externalizarea acestuia sunt lucruri care nu fac decât să şubrezească poziţia României pe plan extern”.

C.PURIŞ

Articole din aceeasi categorie