Velo Chic 2018: Promenada de toamnă a biciclistelor clujence

O coloană de bicicliste îmbrăcate șic va parcurge duminică, 16 septembrie, un traseu de circa o oră și jumătate prin centrul municipiului, în cadrul evenimentului Velo Chic 2018, organizat de Clubul de Cicloturism „Napoca”.

„Am constatat și documentat, în cei 25 de ani de activitate a asociației noastre în domeniul promovării biciclismului utilitar și recreativ, faptul că, și în Cluj, dincolo de deficiențe de infrastructură ce fac ca utilizarea bicicletei să fie, în unele zone, percepută ca insuficient de comodă sau sigură, există și probleme de mentalitate și prejudecăți ce duc încă la o imagine publică nefavorabilă a bicicliștilor, în general, și a biciclistelor elegante, în mod special, generând o anumită reținere pentru femei în a utiliza bicicleta ca mijloc cotidian de deplasare în oraș. Situația este în curs de ameliorare, cu contribuția activă a campaniilor de profil derulate de diverse organizații probiciclistice din România, cum este și programul VeloChic al CCN. Avem convingerea că, dincolo de un eveniment plăcut de socializare și cu conotații mondene, de lifestyle, participantele pot fi și ambasadoare ale mersului pe bicicletă în fața autorităților locale, mass-media și publicului, pot atrage atenția asupra situației actuale a pistelor de biciclete, a rastelurilor publice, a întregii infrastucturi biciclistice existente, promise sau necesare în Cluj-Napoca, în contextul mai larg al unei mobilități urbane durabile, care deocamdată cam lipsește orașelor României” – spun organizatorii evenimentului.

La Velo Chic 1018 sunt invitate să vină pe două roți, în ținute cochete, „toate fetele, domnișoarele și doamnele pentru care bicicleta este sau ar putea deveni un mijloc firesc de deplasare cotidiană în oraș și care cred că merită arătat și altora că acesta este compatibil cu eleganța și feminitatea”.

„Participantele sunt așteptate, în ținute elegante și cât mai naturale, să promoveze un stil de viață activ și sănătos pentru ele, pentru mediu și pentru comunitate și să se simtă minunat alături de prietenele lor! Fie că vor veni în fustă, rochie sau pantaloni eleganți, fie că vor alege tocuri, balerini sau cizme, pălării sau eșarfe, flori și entuziasm, clujencele vor putea să demonstreze că pedalatul înfrumusețează. Feminitatea există și pe două roți!” – spun organizatorii, adăugînd că și „băieții și domnii” sunt, și ei, invitați să pedaleze, eleganți pe bicicletă, în urma biciclistelor, „să admire, fotografieze și felicite cele mai șic participante și să ofere la final flori partenerelor lor care au contribuit astfel la reducerea percepției publice greșite că bicicleta ar fi legată în mod necesar de ideea de sport sau de efort, de un anumit tip de echipament, și deci mai puțin conciliabilă cu eleganța vestimentară”.

Promenada elegantă a biciclistelor clujence va începe la ora 14:00, din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” și va urma traseul: str. G. Coșbuc – str. Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – Piața Unirii (cu pauză de 10 minute) – b-dul Eroilor – Piața Avram Iancu – Piața Ștefan cel Mare – aleea Învățătorului – Piața Avram Iancu – str. Cuza Vodă – str. I. P. Voitești – Piața Mihai Viteazul – str. Horea – str. Gen. Dragalina – b-dul 1 Decembrie 1918 – pasarela albastră – pista biciclete mal Someș – str. Uzinei Electrice – str. Stadion – Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Potrivit organizatorilor, participantele care nu au la îndemână, duminică, o bicicletă adecvată pentru a pedala la VeloChic pot apela și la bicicletele comunitare din sistemul ClujBike al Primăriei clujene.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie