Valentin Cuibus: Noi suntem mulţumiţi de rezultatele de la Bacalaureat, de anul acesta

Chiar dacă în ultimii ani clujenii au fost pe primul sau al doilea loc pe ţară în privinţa ratei de promovare a examenului de Bacalaureat, iar acum s-au situat doar (doar?) pe locul patru, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus este mulţumit de rezultat, apreciind la superlativ munca elevilor şi, deopotrivă, a dascălilor care i-au pregătit.

„Noi suntem mulţumiţi de rezultatele care s-au obţinut anul acesta. O rată de promovare de peste 83% înseamnă un rezultat foarte bun la nivelul judeţului, în general, dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că o bună parte dintre elevii care au susţinut acum Bacalaureatul au intrat cu medii foarte mici în clasa a IX-a. Or, să aduci un copil de la o medie de 3 – 3,50, sau 4, la o medie peste 6, înseamnă o muncă extraordinară. De aceea, cred că trebuie remarcată şi activitatea celor cu rezultate medii, nu numai a celor cu rezultate de 100%, pentru că munca prin care vrei să aduci copilul de la media 3 sau 4, la peste 6, este o muncă extraordinară” – a declarat, pentru Făclia, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

În opinia sa, faptul că la Cluj s-au înregistrat anul acesta 11 medii de 10 la Bacalaureat, faptul că sunt 1.000 de elevi cu medii între 9 şi 10 şi că nu există nici un liceu cu promovabilitate zero sunt dovezi ale unei munci laborioase, depuse de elevi şi de dascăli de-a lungul anului.

„Aşa cum am spus şi anul trecut şi acum doi ani, Clujul a ajuns la un procent bun, chiar foarte bun, peste care, dacă e să fim foarte corecţi, va fi greu să se crească. Adică, 83% în prima etapă, care te duce la peste 90% după Bacalaureatul din toamnă, înseamnă un rezultat peste care ar fi multe semne de întrebare, dacă s-ar trece. Sigur că vom lua măsuri acolo unde sunt probleme. Avem patru şcoli cu promovabilitate sub 50%, ceea ce nu e mult, dar înseamnă, totuşi, că sunt nişte probleme, probleme pe care le vom analiza în toamnă, punctual. Revenind, vă pot spune că noi suntem mulţumiţi de rezultatele de anul acesta. Faptul că un judeţ sau altul are zece sutimi sau douăzeci de sutimi în plus faţă de noi – pentru că, practic, primele patru judeţe din ţară se «întind» pe o «distanţă» de 90 de sutimi, toate patru – mi se pare total nesemnificativ, indiferent dacă noi am fi primii sau pe locul trei, ori pe patru” – a declarat Valentin Cuibus.

În ce priveşte scăderea ratei de promovare faţă de anul trecut, şeful IŞJ Cluj consideră că aceasta este nesemnificativă. „Să nu uităm că diferenţa este de sutimi, deci nu e vorba de o scădere semnificativă. Lucrurile se pot schimba de la un an la altul, pentru că discutăm de alţi copii, poate şi de alţi profesori, iar în condiţiile acestea, o diferenţă de 50 sau de 30 de elevi care au promovat sau nu, din 5.000 sau din 4.000, chiar nu contează” – este de părere inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie