Valentin Cuibus: La Cluj nu există şcoli unde să se pună problema neînceperii anului şcolar

Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus asigură elevii şi părinţii că la nivelul judeţului Cluj nu există şcoli unde să se pună problema neînceperii anului şcolar în 11 septembrie sau a amânării desfăşurării cursurilor.

„În general suntem pregătiţi pentru începerea noului an şcolar. Sunt câteva mici probleme care vor rămâne o perioadă de timp, sunt lucrări la câteva unităţi de învăţământ – la «Coşbuc», unde proiectul va fi finalizat doar în 2019, la Liceul Reformat şi la alte câteva şcoli, unde lucrările nu se vor încheia până în 11 septembrie, dar nicăieri nu se pune problema neînceperii anului şcolar. Peste tot vor începe cursurile, doar că în unele şcoli lucrările (de reabilitare – n.n.) sunt încă în desfăşurare” – a declarat, pentru Făclia, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

În ce priveşte cadrele didactice, şeful IŞJ Cluj spune că majoritatea posturilor sunt ocupate, iar în 4 septembrie a fost ultima zi de înscrieri pentru posturile rămase libere. După susţinerea interviului, din 5 septembrie, candidaţii vor susţine, miercuri, 6 septembrie, proba scrisă, astfel încât, până vineri, posturile să fie completate.

„Punem un accent deosebit pe clasele primare, în aşa fel încât să nu avem nici un învăţător lipsă, deoarece este foarte important ca elevii să se întâlnească cu învăţătorul încă din prima zi  de şcoală” – spune Cuibus.

Referitor la şcolile neautorizate, inspectorul şcolar general a declarat că numărul acestora este asemănător cu cel de anul trecut. „Sunt 95 de obiective, nu de şcoli, care nu au autorizaţie. Asta înseamnă că 2,5% dintre elevi vor învăţa în şcoli neautorizate. Sigur, nu e mult, dar, atâta vreme cît această situaţie există, trebuie să recunoaştem că avem o problemă. Este tot la fel de adevărat, însă, că această problemă nu o putem rezolva noi; trebuie să o rezolve administraţiile locale, fiindcă discutăm de lipsa apei curente, de lipsa apei potabile în unităţile administrative respective, iar aici sunt necesare investiţii de zeci de milioane de euro” – a declarat Valentin Cuibus.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie